Valborgsmatjes

Matjessill är nog min absoluta favoritsill. Den är ju nederländsk och äts även i Frankrike, då gärna med grönt äpple och olivolja(!) Men det där med syrligt äpple till är inte en så dum idé!

Det här inbjudande fatet är lätt att förbereda för att precis innan servering toppa med brynt smör – vips har du en otroligt god förrätt eller lunch att servera till dina gäster. Så enkelt och så gott!

Jag föredrar de hela matjesfiléerna som man skär upp själv då de brukar både smaka bättre och ha bättre konsistens.

Man kan även välja att göra rätten utan potatis, tag då gärna två äpplen

Du behöver för 4 personer:

2 förpackningar matjessillfiléer, gärna hela som du skär upp själv

1 grönt syrligt äpple, skalat och skuret i stavar eller bitar

nykokt potatis, delikatesspotatis, mandel- eller färskpotatis med god smak

ett rejält knippe gräslök, hackad

ev. vårlök, sköljd, torkad och strimlad

drygt 120 gram smör (en del ångas bort och en del blir fasta mjölkrester i botten av kastrullen så låt dig inte avskräckas av mängden!)

några tag på pepparkvarnen

lite flingsalt till potatisen

Serverat i portioner till lunch

Gör så här:

Koka potatisen i saltat vatten. Låt ånga av och svalna lätt innan du skivar den och arrangerar på ett vackert serveringsfat. Skär matjesfiléerna i bitar och lägg även dem på fatet. Man kan välja att varva matjes och potatis eller som jag gjort här lägga potatisen i ring omkring och sillen i mitten. Skala och skär äpplet i stavar och strö dem över sillen. Toppa med hackad gräslök och gärna lite vårlök om du har. Peppra och salta lätt med flingsalt, framför allt potatisen. Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull över medelhög värme. Skaka kastrullen i cirklar helt lätt då och då. Låt smöret puttra på, efter ett tag blir det bubblor som så småningom blir mindre och mindre och när de nästan avstannat och du ser hur det blir lite mörkare i mitten och en ljuvlig doft av nötig smörkola sprider sig i köket tar du kastrullen från värmen och låter den stå och svalna en aning. Då sjunker de solida mjölkresterna till botten och du får ditt klarade brynta smör med hela sin underbara smakbild. Sila smöret genom en finmaskig sil (jag brukar ta en tesil) och se till att du inte får med grumset i botten. Häll det klarade brynta smöret över det arrangerade fatet precis innan servering. Om det går lång till till servering häller du det avsilade smöret i en kastrull och värmer upp det igen precis innan du ska hälla på det. Servera direkt.

Perfekt till Valborgshelgen – och sedan under sommaren…

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera