Vårgrön röra till fördrinken

Jag skulle ordna en vårmiddag och funderade på vad som skulle passa till fördrinken. Vårgrönt och fräscht tänkte jag – och så kom jag på att göra en röra på gröna ärtor. Frysta ärtor kokas hastigt i vatten med en klick smör och får svalna innan de mixas med färsk ramslök, mynta, citron, en aning espelette-chili, färsk chèvre samt lite citronolivolja till en fluffig röra med härliga smaker som serverades på crostini med en skiva rosa rädisa för extra vårkänsla. Ett praktiskt lättlagat tillbehör som även passar att servera till grillat av olika slag.

Pröva dig fram med mängden ramslök, mynta, citron, chèvre och espelette-chili, men tänk på att brödet du serverar röran på tar bort en del av smakerna.

Rädisor är gott att skiva och lägga på den gröna ärtröran vid servering på crostini, knäckebröd, kex eller bröd

Du behöver:

1 påse frysta gröna ärtor

en klick smör

en näve ramslöksblad

en näve färsk mynta (ta lite först och pröva dig fram)

pressad saft av 1-2 citroner (pröva dig som sagt fram)

1/2 tsk espelette-chili (en chilisort som börjat komma i våra affärer, den är mild och aromatisk och alldeles alldeles underbar!)

ca 1 msk citronolivolja (ta vanlig olivolja om du inte har citronvarianten)

ca 50 gram chèvre (jag köper här gärna den utan kanter som man bara lägger i)

örtsalt eller ramslökssalt

Lägg i alla ingredienser i en mixer/blandare
Jag glömde lägga i ramslöksbladen, och kryddar på lite till.. tänk på att brödet/cristinisarna tar bort en del av smaken så krydda gärna ganska ordentligt!

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull, salta det helt lätt och lägg i ärtorna med en klick smör. Låt vattnet koka upp igen och häll därefter av ärtorna i ett durkslag. Låt de svalna av innan du lägger dem i en matberedare för att mixas med övriga ingredienser. Smaka av, tillsätt lite mer av citron, chili, chèvre, ramslök, olivolja, örtsalt efter tycke och smak men tänk som sagt på att brödet tar bort en del av smaken. När du mixat din röra fluffig och god häller du upp den i en skål och låter den stå till servering. Röran går utmärkt att förvara i kylen i en bruk med lock eller med plast över, fast ramslöken kan då ge smak åt annat i kylen varför jag föredrar en burk med tättslutande lock. Servera röran med crostinis, färskt eller rostat bröd, kex eller vad du vill – och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera