Soppa på paprika, tomat och potatis

Paprikasoppan får vacker intensiv färg och mustig smak av de rostade paprikorna

Man kunde lika gärna kalla den här soppan för soppa på rester i kylskåpet. Det är precis vad det är – rester jag hade kvar i kylen som behövde användas, låt vara fortfarande råa men icke desto mindre rester i form av halvledsna paprikor, potatisar och tomater.

Paprikorna och tomaterna rostades på en plåt tillsammans med några vitlöksklyftor och schalottenlökar, varefter paprikorna skalades och resten fick baka lite längre på lägre värme. Schalottenlöken hackades sedan och frästes i smör och olja över låg värme innan resten samt potatis tillsattes. På med grönsaksbuljong och låt det koka tills allt är mjukt, mixa och servera din ljuvliga vackert färgade soppa full av härliga smaker. Om man vill kan man servera ett pocherat ägg i soppan.

När paprikorna rostats så skalen blir blåsiga och mörka är de lätta att skala – och får magisk smak!

Du behöver för 4 personer:

6-8 paprikor, helst röda och/eller gula eller orange (tar du gröna blir det lätt en brun färg på soppan)

3 schalottenlökar, delade i halvor med skalet på

3 vitlöksklyftor, med skalet på

4 tomater, delade i halvor

5 potatisar, skalade och skurna i bitar

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2-3 tärningar grönsaksbuljong av god smak och kvalitet (jag väljer alltid utan glutamat)

örtkryddor

örtsalt

en klick smör

några msk olivolja

Låt paprikorna ligga i en bunke med plast över så de ångas efter grillningen – då lossnar skalen lättare
Jag glömde fota hela plåten innan paprikorna hamnade i skålen…
Alla paprikor är skalade!
Hacka de rostade grönsakerna grovt

Gör så här:

Dela paprikorna i kvartar, skär bort kärnhusen och lägg dem med skalsidan upp på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Lägg även schalottenlöken i halvor med skalsidan upp samt hela vitlöksklyftor och tomaterna i halvor med skalsidan upp på plåten. Ställ in i ugnen under grillelement med varmluftsugn om du har det, på 220 grader tills skalen på paprikorna blivit svarta och bubbliga. Tag då ut plåten och lyft bort paprikorna med en kökstång, lägg dem i en rostfri bunke och spänn plast över. Låt bunken stå i cirka 20 minuter innan du skalar dem. På så vis ångas de ett tag så att skalen släpper mycket lättare och bara är att dra av. Under tiden ställer du tillbaka övriga grönsaker i ugnen som du vrider ner till 175 grader och låter dem baka ett tag till så vitlöken blir mjuk och de rostade smakerna frigörs. Skala samtidigt potatisen och skär den i bitar. Hacka även den andra mängden schalottenlök.

Koka de rostade grönsakerna med skalad hackad potatis i grönsaksbuljong
Mixa soppan!

Tag ut grönsakerna ur ugnen och låt dem svalna innan du skalar såväl schalottenlök som tomater och vitlök. Grovhacka paprikor, tomater, lök och vitlök. Fräs den andra mängden schalottenlök över medellåg värme i smör och olja med lite salt så att den blir helt mjuk och mjäll i smaken. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser inklusive den skalade paprikan skuren i bitar och buljongen. Låt koka tills potatisbitarna är mjuka. Mixa soppan slät, smaka av och servera. Dekorerationen gör jag mer avancerad när soppan serveras som förrätt på en festligare middag, här var det en vardagsmiddag. Soppan är faktiskt inte så dum att servera kall heller, gör den bara lite lösare då.

Klar att servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Servera din soppa med dekoration efter tillfälle…

Kommentera