Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En smak av sommar!
Körvelblomsglass med färska jordgubbar, kanderade körvelblommor, havremandelsmul, penséer, förgätmigej och citronmelissblad – med smak av sommarnatt!

Om du läste mitt inlägg förra helgen och har lyckats hitta körvel är det bara att gratulera. Recept på såväl körvelblomsglass som -sorbet och körvelrisotto finns redan här på Katinkas Kitchen, sök i sökrutan uppe till höger.

När jag senast gjorde körvelblomsglass ville jag servera den lite extra vackert och försomrigt. Glassen fick därför sällskap av färska jordgubbar och ett smulfras som populärt brukar kallas för crunch numera, bestående av havre och mandel. Det är otroligt lätt att göra – du finner receptet i eget inlägg här bredvid. Det är dessutom glutenfritt. Det hela dekorerades med kanderade körvelblommor och färska penséer som också är i säsong och några förgätmigejblommor – alla är ätbara!

Körvelblommor kanderas

Att kandera körvelblommor är lite pilligt, men blir väldigt gott och dessutom vackert att servera till din glass eller sorbet, eller för allt i världen till andra efterrätter som dekoration.

Man kan göra i princip likadant med fläderblommor!

Du behöver för 4 personer:

en omgång körvelblomsglass enligt eget recept

1 ask färska jordgubbar (jag använde belgiska som var riktigt goda!)

Havre-mandel-crunch enligt eget recept

12 kanderade körvelblommor, gärna åtminstone tre per person

4-8 nyklippta penséer

förgätmigej-blommor, nyplockade

man kan även använda blad av rosor eller andra ätbara blommor

gärna några blad färsk citronmeliss

Havre-mandel-smul har gräddats till ett härlig glutenfritt crunch

Gör så här:

Gör glassen först, lägg i en bunke och stoppa i frysen till servering. På så vis får den bättre konsistens och smälter inte lika lätt som när den serveras direkt från glassmaskinen, dessutom slipper ni oväsendet från glassmaskin.

Nyslungad körvelblomsglass redo att frysas in

Kandera körvelblommorna enligt receptet du finner i eget inlägg. Det gör du också med fördel i förväg, kanske till och med någon dag innan. De går utmärkt att förvara någon vecka i en burk med tättslutande lock när de väl torkat ordentligt i ugn på svag värme.

Körvelblommorna som varsamt doppats i äggvita och beströtts med florsocker torkas försiktigt i ugn så de blir frasiga utan att ta färg

Gör smulorna enligt eget recept du finner här bredvid – eller sök i sökrutan uppe till höger.

Skölj jordgubbarna i god tid så de hinner torka, rensa dem efter att de sköljts för att inte tappa smak. Skiva jordgubbarna i vackra skivor som du arrangerar på tallrikar (se bilden). Smula crunch runt där du tänker lägga glasskulan. Det blir både gott och vackert med smulet, samtidigt som det förhindrar att glassen kanar omkring. Dekorera med de kanderade körvelblommorna och övriga färska blommor samt citronmelissblad. Lägg på glasskulan precis innan servering.

Penséer, förgätmigej, ringblomma, krasse, rosor, gurkört, kryddtagetes, citronverbena, citronmeliss – se där ett antal blommor man kan dekorera maten med!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply