Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Havremandelsmul-crunch!
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Just det här smulet flöt ut lite mer än jag vill, antagligen lite för mycket smör – det viktiga är dock att det blir just knapersmuligt och inte segt

Smuldeg har man gjort sedan länge, numera kallas det ofta för crunch. Vad du än väljer att kalla detta smuliga crunch så är det både lättlagat och gott – och därtill glutenfritt. Det passar utmärkt att servera till glass eller andra efterrätter som mousser med bär där du vill få till lite extra knaprigt mums i anrättningen. Just den här omgången serverades först med långsambakad rabarber och vaniljfloff från sifon för att dagen därpå komma till heders till en körvelblomsglass med färska jordgubbar och blomdekorationer.

Ingredienserna läggs i en matberedare och mixas ihop tillsammans med mandel som ännu inte lagts i på den här bilden:)

Du behöver:

100 gram smör

2 1/2 dl havregryn

100-150 gram mandel av god smak och kvalitet (du behöver inte skala dem)

1/2 dl råsocker

2 msk ljus sirap

1 tsk mald kardemumma (jag har hela kardemummafrön i en pepparkvarn avsedd enkom för det ändamålet så jag alltid får färskmalen kardemumma)

1/2 tsk vaniljsocker

gärna 1/2 tsk vaniljfrön (finns att köpa på burk)

Gör så här:

Lägg de torra ingredienserna i en köksassistent med knivbladen och kör så att mandlarna hackas och havregrynen smulas tillsammans med sockret. Tillsätt smör i bitar eller klickar och sirap. Kör ett tag till tills degen precis går ihop men fortfarande gärna smular sig. Den får inte vara för homogen, då tar du i mer havregryn. Smula ut degen över bakålåtsklädd plåt och grädda i ugnen på 175 grader i ca 10-20 minuter, passa så det inte bränns! Mitt smul hade nog en aning mycket smör i sig, men det blev gott och frasigt ändå fast rann ut lite mer än jag brukar vilja ha det. Låt smulet svalna helt och smula det sedan ner i en bunke med lock. Du kan förvara det så i någon vecka.

När det sedan är dags smular du lite över din efterrätt eller på tallriken där du ska lägga en kula glass, det förhindrar dessutom praktiskt nog att glasskulan glider omkring.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply