Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Min nya leksak – en sifon!
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Sifoner är högt trycksatta och ska hanteras varsamt, jag måste erkänna att jag är lite rädd för min – särskilt sedan jag läste att en fransk matbloggare dog när sifonen exploderade i hennes händer

I Paris på min favoritaffär Dehillerin som sålt husgerådsartiklar i 200 år nu(!) köpte jag senast en sifon. Detta är en särdeles rolig leksak för den nördiga kocken.

Underbara Dehillerin i centrala Paris som funnits sedan 1820!

Det är vad jag förstår en uppfinning av Adrán Ferrá. Ja, inte själva sifonen som koncept, den har väl funnits sedan åtminstone 1800-talet och brukar laddas med kolsyrepatroner för att få bubbliga drycker. Men det här är något annat – här är det N2O, dvs di-natriumoxid, även känt som lustgas, som reagerar med proteinerna i det du stoppat i sifonen och bildar ett otroligt fluffigt skum som gör att smakerna framträder mot våra tungor. Och han hade hjälp av någon mer tekniskt bevandrad som kunde bistå med att få fram hans kock-idéer.

När vi skulle spraya ut rabarberfluffet kom det… inget!

Molekylär kökskonst var ju El Bullís kännetecken och även om jag aldrig haft nöjet att äta där har jag läst och hört mycket om Adrán Ferrá och hans experimentella mat. Nu kanske man inte vill gå lika långt som honom, men det kan ändå vara kul och spännande att experimentera i köket, tänker jag.

Haha ja, det blev ju inte som jag tänkt mig…

Hittills har jag först gjort ett magplask till misslyckande i form av vad som skulle vara ett ljuvligt rabarberskum som helt enkelt inte kom ut ur sifonen med mindre än att gelatinet blivit varmt och då blev det ett väldigt löst fluff, även om det hade god smak. Det där med att ha gelatin istället för ägg eller grädde eller båda för att få till den kemiska effekten och därmed konsistensen verkar vanskligt och behöver definitivt övas mer på.

Vaniljskummet blev desto bättre, även om det kunde varit tjockare – har modifierat receptet

Jag har därför oförtrutet givit mig i kast med såväl ett ljuvligt vaniljfluff som en ramslöksmajonnäs som blev som att äta intensivt vårgrönt fluffigt moln med smak av ramslök! Och mer experiment ska det bli! Vad jag förstår kan man även aptera den här sifonen med kolsyrepatroner för att till exempel kolsyra vindruvor, vilket ju låter fantastiskt kul som partytrick till sommardrinken! Återkommer när testat och experimenterat mer och publicerar i eget inlägg här bredvid receptet på vaniljskummet med bakad rabarber och havremandelcrunch.

För att säkerställa att vi inte fick skummigt fluff över hela köket testar vi först i en skål som ställs i diskhon
Ramslöksfluffet serverades till en kycklingsallad med rostad potatis och grillad sparris
Majonnaisen ska egentligen stå i sifonen i minst sex timmar innan servering och blir då antagligen fastare i konsistensen – mer testande behövs!

Mycket glädje i ditt experimentkök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! Om du redan testat och övat en del och har bra tips till en sifon-novis får du gärna höra av dig!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Comments to “Min nya leksak – en sifon!”

  1. Har precis fått en sifon i present och till nyår är det tänkt att den ska testas. Tack för lite tips inför användandet.
    Kram kajsa

  2. katinkaskitchen says:

    Hur gick det med din nya sifon? Jag tycker det är en mycket rolig leksak i köket, men också lite klurig att använda. Fick tipset av en kock att man ska skaka sifonen mer än man kan tro! Dessutom lägger kockarna in den i ugnen på ca 75 grader när de vill hålla sås varm – det vågar inte jag, men ställer den i vattenbad vilket funkar utmärkt inte minst för Hollandaisesås som blir magisk i sifon!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen

Leave a Reply