Grillade plommon eller nektariner

Det här är en riktig favorit! En sommar hyrde vi ett hus där det stod ett plommonträd med osannolikt många plommon som mognade och trillade till marken i oroväckande takt. Vi kokade marmelad och mumsade dem i långa banor – bland annat på det här viset. Det blir verkligen oerhört gott! Måste prövas! Vaniljgrädde eller kaniljgrädde är det perfekta komplementet, alternativt vaniljglass. Även persikor eller aprikoser använder jag på samma sätt, aprikoserna behöver liksom plommonen lite mer socker än de andra frukterna, men blir ljuvligt goda.

Den här underbara efterrätten kan även göras i ugnen i en ugnsform. På bilderna har jag använt gula plommon.

Du behöver:

Aluminiumfolie – i dubbla lager

ca 50 gram smör

ca 10 plommon, tvättade, urkärnade och delade i halvor

äkta vanilj – antingen något kryddmått pulver (finns att köpa på burk) eller en halv uppskuren vaniljstång delad i bitar

ca 1-2 dl råsocker (plommon kan vara mycket syrliga och behöver ofta mer socker än man kan tro)

ca 1/2 tsk malen kanel

det finrivna skalet av 1/2 citron

En skvätt vitt vin

Gör så här: 

Tvätta plommonen och dela dem i två halvor – skär in mot kärnan och dra sedan isär med händerna. Tag loss kärnan. Lägg folie i dubbla lager, smöra i mitten där plommon ska läggas. Du kan göra ett stort paket eller flera små. Lägg på en hög plommon på varje foliepaket. Vik upp kanterna på folien så blir ett litet paket, men stäng inte ännu. Riv över citronskal, strö över äkta vanilj eller lägg i några ituskurna bitar vaniljstång, häll på råsocker och strö över mald kanel. Jag tycker det blir både gott och extra härlig sås av en skvätt vitt vin, men det kan uteslutas. Alkoholen blir dock inte kvar efter kokningen på grillen, så det är ingen fara för barn eller vuxna som inte vill få i sig alkohol. Klicka över smör och stäng ihop foliepaketet. Lägg på grillen efter att du grillat maten, medan ni äter. Grilla gärna med indirekt värme under lock så inte riskerar att brännas. Servera direkt med grädde smaksatt med vanilj eller med både vanilj och kanel – som mina barn kallar kaniljgrädde. Det är även mycket gott med konjaksgrädde – rör ner en skvätt konjak i den lösvispade grädden. Den som hellre vill ha glass till tar det, men de här plommonen är så goda bara på egen hand också. Ytterligare ett härligt alternativ för den som har glassmaskin är att göra en ljuvlig len och förföriskt god kaniljglass – recept finner du här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger.

Njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*