Chèvremousse, rödbetor, bär och balsamico

En spännande och vacker förrätt som passar bra till sommarmiddagarna. Använd de ätbara blommor och örtblad du har i närheten och kommer åt. Jag gillar att använda såväl körvel som penséer, oxalis, förgätmigejblommor, gurkört, löktrav och ramslöksblommor.

Om man vill gör man i stället en vit chèvremousse utan ramslök eller om du ändå vill ha färgen men mildare smak – mixa i basilika eller persilja (välj gärna den slätbladiga persiljan då, som har mildare smak). Du kan blanchera örterna helt kort innan du mixar dem för ett slätare resultat. Doppa dem hastigt i kokande vatten och därefter direkt i kallt vatten för att de inte ska förlora sin vackra färg (och smak).

Jag har fått för mig att det borde vara magiskt att köra rödbetor i sous-vide, dvs koka dem i vacuum. I avvaktan på att experimentera med det väljer du ifall du vill baka dina i ugnen eller koka dem. Jag är av åsikten att rödbetor bör vara helt genomkokta för att vara riktigt goda. En notering jag gjort är att om man kokar dem i förväg och låter dem svalna i sin lag och ligga kvar i den över natten blir de bättre i konsistensen.

Du behöver för 4 personer:

minst 4 rödbetor, skalade, kokta och skurna i klyftor eller skivor

chèvremousse eller -floff enligt receptet som publicerades…

färska bär, jag valde björnbär

balsamvinäger av god smak och kvalitet

en god mild olivolja eller annan favoritolja

salt och nymald peppar

färska örter och blomblad efter tillgång och smak

Gör så här:

Gör i ordning chèvremoussen enligt receptet du finner i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Skiva eller klyfta rödbetorna, marinera i balsamico och olja med peppar och salt. Inför servering arrangerar du dem vackert på tallrikarna tillsammans med blommor och blad. Spritsa ut chèvremoussen och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera