Min kryddblandning

En härlig blandning av nyttiga kryddor!

Den här kryddblandningen tycker jag passar särskilt bra till grillad kyckling, men även till annat kött eller matigare vegetariska grytor. Den har både syra, sälta och hetta tillsammans med aromatiska örter och andra spännande ingredienser. Låt dig inte avskräckas av hur många kryddor det är, gör en stor sats och ha att ta av. Gnid in kycklingen med kryddblandningen och stek i ugnen eller kör på grillen. Här ser du bild på när kycklingen serverats med en matig sallad på rostad potatis och grillad sparris tillsammans med en ramslöksmajonnäs.

En av ingredienserna är sumac, en krydda som är populär i Mellanöstern och är en av ingredienserna i kryddblandningen Zaatar. Den ger fin syra och lär vara mycket nyttig. Det rör sig alltså inte om den sumak som vi odlar som prydnadsbuske som är giftig, utan om en ätlig buske vars små bär man torkar och maler till ett syrligt pulver. Jag har skrivit ganska utförligt om sumac tidigare – sök i sökrutan uppe till höger så kan du läsa mer!

Du behöver:

5 tsk sumac

4 tsk franska örter

1 1/2 tsk timjan

drygt 1 tsk oregano

1 tsk körvel

1 tsk espelettechili

1 1/2 tsk mald koriander

1/2 tsk mald spiskummin

1 1/2 tsk nymald svartpeppar (många tag på kvarnen blir det…)

2 tsk paprikapulver

1/2 tsk mald chipotlechili

1 kryddmått anchochili

1 tsk örtsalt

1-2 tsk salt (jag använde Himalayasalt)

Gör så här:

Mät upp och häll alla ingredienser i en liten skål, blanda med en tesked och häll sedan blandningen i en burk med tättslutande lock. Förvara din kryddblandning i ett skafferi tills det är dags att gnida in kycklingen eller annat kött med den. Servera gärna lite kryddblandning för gästerna att ta av vid bordet – det blir lätt en kul snackis att gissa vad det är för kryddor i.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*