Ramslöksfloff

Ramslöksfloff direkt ur sifonen

Eller ramslöksmajonnäs är en ljuvligt lätt majonnäs som får vacker ljusgrön färg och smak av den underbara ramslöken. Om du har turen att komma över ramslök föreslår jag att du gör en ramslökscrème och fryser in. Då kan du när andan faller på, även under vinterhalvåret, njuta av denna vårliga råvara i majonnäs, risotto, till pasta eller i andra såser.

Recept på ramslökscrème finner du i eget inlägg på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger. Sifoner kan du ochskå läsa mer om i eget inlägg som jag publicerade nyligen.

Har du inte tillgång till en så kallad gräddsifon (jag skrev nyligen ett inlägg där du kan lära dig mer om denna min nya leksak)gör du helt enkelt ramslöksmajonnäsen enligt inledningen på receptet och häller den i en skål. Då behöver du inte heller sila den, vilket i ärlighetens namn är lite jobbigt. Men du belönas med ett ljuvligt fluff att servera till exempel som här till en sallad.

Matig kycklingsallad med rostad potatis, ugnsbakad grön selleri – och ramslöksfloff!

Du behöver:

2 äggulor

2 hela ägg

1 dl mild yoghurt

1 msk nypressad citron

1 kryddmått chili- eller cayennepulver

2 tsk Dijonsenap

2 tsk champagnevinäger

1 kryddmått salt

3 msk ramslökcrème

Ramslöksmajonnäsen serveras här som ”vanlig” men alldeles ljuvlig majonnäs-sås, utan att ha silats och körts i sifon.

Gör så här:

Tag fram en hög bunke och en stavmixer alternativt om du vill handväska; en bunke och ballongvisp. Mixa först ihop ägg, äggulor och dijon samt vinäger så att det blir aningen fluffigt. Smaksätt med övriga ingredienser och vispa försiktigt droppvis i oljan. På slutet vispar du i ramslökscrèmen. Om du ska göra fluff i gräddsifonen är det oerhört viktigt att du silar majonnäsen ordentligt genom en sil från samma tillverkare som sifonen. Bitar kan annars täppa till sifonen så den exploderar av sitt höga inre tryck! Varsamhet ska alltid iakttagas när man hanterar en sifon eller andra saker som är högt trycksatta! Jag har en sil med tratt från ISI som gör att jag ganska lätt kan trycka igenom majonnäsen direkt ner i sifonen. Kör i en eller två gaspatroner (N2O-patroner). Skaka ordentligt och ställ sifonen kallt tills det är dags att servera. Tag fram sifonen ett tag innan så att majonnäsen inte är så kall. Skaka den ordentligt och tryck ut ditt ljuvliga ramslöksfloff och servera direkt.

Man kan även servera ramslöksmajonnäsen som den är – häll bara upp den i en skål, utan att sila den först, och servera till sallad eller vad du väljer.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kycklingsallad med ramslöksfloff

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera