Chimichurri

Chimichurri, en lättlagad salsa som passar till så mycket!

Det här är receptet på en klassisk argentinsk chimichurri, som serveras till grillat kött eller kyckling. Den används även ibland för att marinera kyckling eller fisk men serveras oftast till grillat kött i Argentina och Uruguay som jag förstått är ursprungsområdet även om den blivit populär världen över. Det är en lättlagad salsa med såväl kryddighet, artighet, syra och hetta. Om du inte redan prövat chimichurri är det dags att göra det nästa gång du grillar!

Den färdiga salsan kan förvaras i kylen i någon vecka i burk med lock, både för att skydda den och övriga saker i kylen. 🙂

Du behöver:

2-3 dl god mild olivolja

1 dl vitvins- eller champagnevinäger av god kvalitet

1-2 dl färsk persilja (bladen)

1 kryddmått torkad röd chili av god smak och kvalitet

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano

1/2 tsk nymald svartpeppar

4 vitlöksklyftor, skalade och grovhackade eller delade i halvor

saft av en citron och ev. en aning finrivet skal

1 tsk salt (smaka av)

En klassisk chimichurri på (slätbladiga) persilja, vitlök, citron, chili, peppar, vinäger och god olivolja – enkelt och gott!

Gör så här:

Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa. Smaka av – behöver du mer citron, chilihetta, peppar, salt..? Häll upp din chimichurri i en skål eller i en burk med lock om du inte ska servera den direkt. Se till att den är rumstempererad när du serverar den eftersom olivolja stelnar i kylskåpet.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera