14 juillet!

Eiffeltornet med sin uppbyggda scen och ramper på Champ de Mars-sidan

14 juli är som bekant Frankrikes nationaldag. Nu när jag bor i Paris i ett halvår och för första gången får uppleva denna dag på plats kan jag konstatera att det är en mycket viktig dag för fransmännen. Inte minst för militären och Presidenten.

Igår fick ambassaden ett utförligt program på 75 sidor(!) med fina bilder på militärer och flygplan samt trevlig beskrivning på hur dagens militärparad är upplagd och historien bakom nationaldagsfirandet. I år blir det inte som vanligt på grund av pandemin som fortsätter att sätta sin prägel på såväl vardagsliv som festligheter. I stället för 4500 militärer i paraden blir det dryga 2000. Det hela är förlagt till Paris största plats – Place de la Concorde i stället för Champs Elysées där man oftast brukat vara. Endast ett fåtal är i år inbjudna och på podierna vi såg i söndags då vi var i Tuillerierna står stolarna påfallande glest med hänsyn till den sanitära krisen.

Covid-avstånd…
Allt förbereds in i minsta detalj

Defileringen med militärflyg och helikoptrar kommer dock att bli av, till min oförställda glädje – jag älskar flyg och helikoptrar! Detta mildrade mitt yra uppvaknande redan klockan sju denna helgdag då helikoptrar kom en efter en på låg höjd över taken för att ilandsätta trupper och generaler inför firandet. Vi bor alldeles bredvid Place des Invalides och vid dômen finns fortfarande viss militär verksamhet, inte minst sjukhuset för krigsskadade.

Helikoptrar flyger in lågt över taken på morgonen inför firandet

I år har Frankrike även bjudit in Tyskland, Österrike, Luxemburg och Schweiz att delta med flyg i uppvisningen. Detta som ett tack och hommage till den hjälp de här länderna gav till Frankrike och franska patienter under vårens pandemi med kris i intensivvårdsplatser. De fyra inbjudna länderna har i olika omfattning och på egen bekostnad fraktat ett antal akut sjuka patienter med helikopter eller flyg till militära och civila sjukhus hos dem för intensivvård och respiratorvård av fransmän svårt sjuka i Covid-19.

Place des Invalides med dômen där Napoleon ligger begravd – övriga byggnader hyser bland annat Armémuseum samt sjukhus för krigsskadade

Med anledning av det extraordinära läget på alla plan, inte minst det ekonomiska, kommer ett antal affärer och varuhus att vara öppna idag, vilket de absolut inte brukar vara denna heliga helgdag. Vi funderar på att fira med att gå runt hörnet till det anrika varuhuset Le Bon Marché som byggdes redan 1852, faktiskt det första varuhuset i världen, och köpa god olivolja och balsamico på deras fantastiska matavdelning som heter La Grande Épicerie.

Place de la Concorde med Triumfbågen i andra ändan av Champs Élysées

Nationaldagen avslutas traditionsenligt med spektakulära fyrverkerier kl. 23 som skickas upp från precis bredvid Eiffeltornet. Igår åt vi middag på Restaurant La Girafe i Chaillot vid Trocadéro med enastående utsikt över Eiffeltornet där man såg både ramper och en uppbyggd scen för en konsert som också hålls ikväll. Påbudet är annars att folk inte ska samlas, det hela TV-sänds och Paris kommer inte att vara som det brukar denna festdag. Utöver uppmärksammandet av den sanitära krisen i pandemin kännetecknas annars årets nationaldagsfirande av Général De Gaulle som firas i med anledning av att det är 80 år sedan han från London deklarerade motståndet mot Tyskland med ”La France Libre”, det är 130 år sedan han föddes och 50 år sedan han dog.

Place de la Concorde – Paris största plats!

En riktigt trevlig 14 juli önskas, med vänliga parisiska hälsningar från Katinkas parisiska kök

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera