Pasta i Paris

Pasta är ofta väldigt lättlagad – och mycket gott!

När vi kom ner till Paris i juni var vi så glada att restaurangerna var öppna igen och dessutom med underbara stora uteserveringar som upptog en del av gatorna, som man aldrig brukar se det i Paris. Utan sedvanliga turister gav det en särdeles fransk känsla med en italiensk touche.

När det blev utegångsförbud efter kl 21.00 gick vi ut och åt tidigare. Men nu har allt stängt, även om en del restauranger för att försöka klara sig genom svårigheterna nu börjar med hämtmat dagtid. Då blir det mer matlagning i Katinkas Paris Kitchen! Ibland blir det faktiskt bara lite sallad och tomater med en bit ost och baguette, men även omeletter, pasta och annat.

Här är en pasta med tonfisk och oliver som är lättlagad, mustig och god. Såsen kan även serveras till ris eller quinoa.

Du behöver för 4 personer:

1-2 schalottenlökar eller 1 gul lök, skalad och finhackad

2-4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

2 burkar tonfisk av god kvalitet

ev. några sardellfiléer (gärna de som ligger i olivolja)

2-3 msk tomatpuré

2 burkar konserverade hackade tomater eller passata av god kvalitet

oliver, urkärnade och skivade eller halverade – jag använde både gröna och svarta oliver

1 tsk herbes de Provence eller blandade örtkryddor efter tillgång

gärna lite torkad chili, jag tog 1 kryddmått espelettechili (en underbar aromatisk sydfransk chilisort!)

nymald svartpeppar

en rejäl skvätt olivolja

pasta efter tillgång och smak

Gör så här:

Stek löken i olivoljan över medellåg värme i en stor stekpanna, sauteuse eller wokpanna. Tillsätt vitlöken och stek även den mjuk och glansig utan att ta för mycket färg, då blir lök och vitlök besk i stället för mild och ljuvlig. Tillsätt sardellfiléerna samt tomatpurén och höj värmen något så att den steks innan du häller på tomatburkarna. Sardellfiléerna löses upp och behöver inte hackas innan de tillsätts. Om man vill kan man även tillsätta lite pressad citron eller en skvätt vitt vin innan tomatburkarna hälls i. Tillsätt även de skivade oliverna och tonfisken samt kryddorna. Låt såsen puttra, smaka av. Kanske behöver du lite salt, men eftersom både sardeller och oliver har ganska hög sälta brukar det inte behövas. Låt som sagt såsen puttra ihop innan du smakar av.

Koka pastan i rikligt med väl saltat vatten så att den blir perfekt al dente, med en hård kärna i mitten. När pastan serveras med en sås som här fortsätter den dessutom att mjukna när du blandar ner den i såsen. Häll den avrunna pastan i pannan med såsen och blanda runt, servera direkt.

Buon appetito eller kanske snarare bon appétit eftersom vi är i Paris, önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera