Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Stilleståndsdagen, Jour d’Armistice
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Italienska kyrkogården i Champagne, som vi råkade köra förbi pga en omdirigering för vägarbete

I stora delar av Europa, liksom här i Frankrike, är det idag en helgdag. Den kallas på franska Jour du Souvenir eller Jour d’Armistice, på engelska Memory Day, Poppy Day eller Armistice Day, i USA kallas den Veterans Day. Dagen firas till åminnelse av första Världskriget, närmare bestämt undertecknandet av vapenstilleståndet 2018 den elfte dagen i den elfte månaden klockan elva på morgonen i Compiègne nordost om Paris mellan de allierade och Tyskland. Sedan 1922 är det en helgdag i Frankrike. Den formella freden kom som bekant först 1919 genom fredsavtalet i Versailles, men den 11 november är en viktig dag för att minnas första världskriget och dess fasor. I England bär man en vallmo, poppy – vallmon som blommade på fälten där alla dessa miljontals unga män dog. När vi var i Champagne slogs vi inte bra av skönheten i det lätt böljande landskapet med rader av champagneodlingar uppåt kullarna utan även av alla krigskyrkogårdar med rader av kors; den engelska, den irländska, den tyska, den amerikanska, den italienska… Det var oerhört gripande och påminde oss som förskonade svenskar om vilken dramatisk historia Europa har och därmed vikten av EU som fredsprojekt. Som en italiensk vän sade: Champagnes fält har mättats av européers blod, hans morfars bror var där som ung officer och var bland de få som överlevde och blev general. Slottet vi bodde på där vi njöt lyx och god mat var under båda världskrigen ockuperat av tyskarna för officerarnas bruk, vilket sannolikt bidragit till att det fortfarande är i princip oförstört med detaljer från slutet av 1600-talet.

Ett slott som Ludvig XIV rådgivare lät bygga på gränsen till Champagne, som bevistats av upplysningstidens filosofer och författare såsom bland annat Voltaire samt sedermera Christian Dior som höll “sumptuösa fester” på slottet

För två år sedan vid hundraårsjubileumet firades den 11 november med pompa och ståt och över 60 regeringschefer vid Triumfbågen i Paris. I år firas det betydligt mer stillsamt i varje familjebubbla då hela landet är “under lock-down” med sanitärt (och säkerhetsmässigt) undantagstillstånd i rådande Covid-situation. Ambassaden är stängd och vi ska gå vår dagliga tillåtna promenad denna ganska varma och dimmiga höstdag.

Originalgolv

En riktigt trevlig Jour d’Armistice önskar jag alla, med vänliga ödmjuka hälsningar från Katinkas Kitchen i Paris

Originaltak i alla fall

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Ett litet “ciggarrum”

Leave a Reply