Guacamole

Guacamole består ju till större del av avokado. Denna mexikanska sås eller röra som man ofta serveras till maten i Mexiko innehåller även tomat, vitlök, chili och lime- eller citronjuice samt koriander, eller cilantro som det heter i Latinamerika.

Frågar du en mexikan består guacamolen av avokado blandad med salsa mexicana, som de alltid har i kylen – en blandning av hackad färsk tomat, vitlök eller lök, färsk koriander, salt och limejuice. I min mexikanskinfluerade smak innehåller en guacamole absolut inte crème fraîche eller gräddfil! Och den ska inte mixas – man bara blandar de hackade ingredienserna med en gaffel så det blir lite mosigt. Däremot kan man lite trist få något som mest liknar avokadoröra på en del restauranger i Mexico, antagligen som anpassning för turister som man tror inte gillar vitlök. Men jag älskar vitlök, och ber då att få en guacamole på mexikanskt vis. Här i Mexico serveras guacamole ibland till tacos också, och till grillat kött som kallas tampequeña eller styckdelen arrachero som är som en plattare flankstek. Ytterligare tillbehör är då även de klassiska mexikanska bönorna, frivoles refritos samt ibland även majs, eventuellt med rajas de poblano, en mild chilisort som grillas, skalas och serveras i strimlor (rajas).

Guacamole serverar jag gärna som tapas före maten, kanske med nachos eller ett gott bröd eller till lufttorkad skinka. Jag använder den ofta även som tillbehör till grillat.

Du behöver:

2-3 avokador

1 tomat (2 om de är små)

½ vitlök, hackad mycket fint (gärna mosad med salt på slutet)

juice från 1 lime (eller ½ citron)

½-1 röd chili (beroende på chilins styrka och din och gästernas smak)

lite salt

ev. hackad färsk koriander

ibland har jag i lite chilipulver

Gör så här: 

Skär avokadon mitt itu runt kärnan, dra isär delarna och ta ur kärnan – det brukar går lättast med en kniv som jag hackar i kärnan och sedan lyfter upp kärnan med. Därefter brukar jag ta en kniv och skära skåror i avokadon när den sitter kvar i sitt skal för att därefter ta en sked och gröpa ur avokadon som då lossnar i skurna bitar. Hacka tomaten fint och blanda samtliga ingredienser med en gaffel så de blandas och blir lite krämigt, men utan att de mosas och det blir för geggigt. Guacamolen ska ha kvar sin konsistens med bitar men samtidigt hålla ihop som en röra. Smaka av så du har tillräckligt med syra från lime/citron och tillräckligt med sälta och hetta.

Servera med andra tapas, eller att dippa i nachos, till mexikansk eller annan mat som stekt eller grillad fisk, kyckling eller kött eller som pålägg.

Buen approveche! – som det heter på spanska

önskas med vänliga matglada hälsningar från  Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera