Saffransrulle med mandelmassa

Lusserulle, saffransrulle – kärt barn har många namn. Det här är en lättlagad mycket god rulle jag gärna gör till lucia och jul. Rulltårtsbotten får smak och vacker färg av saffran och fylls med mandelmassa. (Det finns även här på Katinkas Kitchen en version med hjortronfyllning som inte heller är så tokig). Vill man gör man lätt rullen glutenfri med potatismjöl. Det går utmärkt att skiva upp den och frysa in för att plocka fram när man får besök eller andan faller på.

Du behöver: 

Till botten:

4 små ägg eller 3 stora ägg

1 1/2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl, potatismjöl eller glutenfritt vitt mjöl

1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

2 paket saffran, mortlad med en bit socker

1 tsk bakpulver

Till fyllningen:

300 gram mandelmassa, grovriven

2 dl grädde – jag använder laktosfri från Valio (och får
inget för att säga det!)

Gör så här:

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt och poröst. Krossa saffranet med en sockerbit i en mortel, tillsätt det. Det tar 5-10 minuter så ha tålamod! Vänd försiktigt ner mjölet som du blandat med bakpulver. Blanda ihop försiktigt så fluffigheten och luften behålls så gott det går. Bred ut på ett bakplåtspapper på en plåt eller i en långpanna. Grädda i 225 grader i 5-10 minuter – passa så att det inte bränns! Jag brukar sätta klockan på 7 minuter och stå och passa för säkerhets skull. Den måste
ju vara genomgräddad
men får inte bli bränd. Den pöser ofta upp lite oregelbundet men det jämnar ut sig sedan.

När rulltårtsbotten är färdiggräddad tar du ut plåten ur ugnen och vänder vänder försiktigt upp den med ovansidan ner mot ett annat bakplåtspapper du lagt på köksbänken och strött lite finkornigt råsocker över, se bilden. Låt den ligga ett tag, gärna med en kökshandduk över, innan du försiktigt drar loss bakplåtspappret från botten utan att botten går sönder.

Medan botten svalnar blandar du ihop fyllningen: riv den kylda mandelmassan grovt på rivjärn, vispa grädden men inte för hårt och vänd ner mandelmassan i grädden. Blanda ihop. När botten svalnat helt (detta är mycket viktigt så att grädden inte smälter när du lägger på fyllningen!) brer du ut fyllningen över botten och rullar försiktigt ihop den – börja bortifrån och rulla mot dig! Lägg rulltårtan med skarven neråt (så den håller ihop) på en bricka eller avlång skärbräda (säkerställ att den inte ger löksmak!) och ställ in i kylen så att fyllningen stelnar. Sedan är det bara att skära upp och njuta, kanske med en kopp kaffe, te eller en glögg. 🙂

IMG_4630

Bon lusse-appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Ett paket till kollegorna på ambassaden

Kommentera