Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Blodapelsinsorbet
Blodapelsinsorbet – perfekt dessert till jul eller annars!

Den här underbara sorbeten fick bli vår efterrätt på julafton, men den passar utmärkt även vid andra tillfällen när du vill ha en fräsch och lätt efterrätt. Den vackra röda färgen jag sett framför mig för att förstärka julkänslan blev i och för sig mer bubbelgumsrosa efter svängandet i glassmaskinen, men sorbeten blev underbart krämig, syrlig och god.

Den som vill pröva något extra kan toppa sorbeten med lite flingsalt och försiktigt droppa en riktigt god olivolja över, gärna med smak av apelsinskal.

Kyl gärna glasen du serverar sorbeten i eftersom sorbet alltid smälter snabbt.

Du behöver för 4 personer:

2 dl socker – här använde jag faktiskt vitt socker för att behålla den vackra färgen, men använd gärna ett ljust finkornigt råsocker

2 dl vatten

drygt 1/2 dl glykos (motverkar kristallbildning och bidrar till bra konsistens)

2 1/2 dl nypressad juice från blodapelsiner

finrivet skal av en blodapelsin, väl tvättad

Gör så här:

Häll vatten och socker i en kastrull och låt sjuda upp, tillsätt glykosen och det finrivna skalet och låt sjuda upp igen, se till att sockret löst sig. Ställ blandningen att svalna. Tillsätt den färskpressade juicen. Hit kan du förbereda och ställa blandningen kallt innan det är dags att hälla den i glassmaskinen.

Servera den nyslungade sorbeten eller lägg den i en bunke med lock och förvara i frysen tills det är dags att servera den.

Bon appétit önskas med vänliga mat- och efterrättsglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply