Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Naan-bröd
Categories: BAKA - BRÖD, INDISKT
De nygräddade naan-bröden penslas med smör eller ghee (indiskt klarat smör).

Naan-bröd är ett pannbröd som ofta äts till indisk mat, eller egentligen till pakistansk mat om jag förstått saken rätt. I Indien äter hinduerna chapatis, pori och annat medan naan traditionellt äts till tandoori som är namnet på en ugn där man lagar både spett med kyckling eller lamm och även de här bröden. Tandooriugnarna gick att transportera och det var ofta pakistanier som serverade tandoori med naan när järnvägen drogs fram i Indien. Traditionen att gå på restaurang lär vara ganska ny i Indien, då de besuttna tidigare gick hem till varandra där kockarna lagade delikata måltider.

Jag gör oftast chapatis som är ett ojäst bröd till skillnad från det här jästa brödet, men när dottern önskade sig mammans indiska gryta till födelsedagsmiddag fick det bli naan-bröd. I avsaknad av en ultrahet tandooriugn tar man en het stekpanna i gjutjärn. Bröden blev riktigt goda men bör ätas à la minute då de likt andra pannbröd inte håller sin fräschör så länge.

Här serveras naan-bröden till min indiska lammcurry, recept finner du i eget inlägg här bredvid.

Naan-bröden gräddas i mycket het gjutjärnspanna, i brist på en tandoori-ugn.

Du behöver för ca 6 personer:

1/2 paket jäst

ca 1 liter vetemjöl

2 1/2 dl vatten värmt till 37 grader

en nypa socker (till jästen)

2 1/2 dl naturell yoghurt, gärna rumstempererad

1/4 tsk salt

1/2 msk matolja

smör eller helst indisk ghee (klarat smör) att pensla de färdiga bröden med

Den jästa degen delas i bitar och kavlas ut till bröden som gräddas à la minute.

Gör så här:

Lös upp jästen i först lite av vattnet, tillsätt sedan resten samt socker och salt, olja och mjöl. Ta inte i allt på en gång. Det kan hända att du behöver mer mjöl – det viktiga är att du får fin konsistens på din deg, så att den blir smidig och inte för kladdig men heller inte för torr och stabbig. Knåda den ordentligt med händerna eller i en maskin. Lägg den att vila under en kökshandduk på dragfri plats tills den jäst till dubbel storlek, ca en timme.

Dela degen i mindre delar och kavla eller tryck ut dem till avlånga platta bröd. Värm gjutjärnspannan så att den är riktigt het. Lägg i ett bröd och passa det tills det börjar bli blåsor på ovansidan och få mörkare fläckan på den sida som grillas i pannan. Vänd brödet och stek det klart på andra sidan. Lägg brödet på en bricka, i en korg eller på ett fat och pensla med smält smör eller ghee. Servera direkt tillsammans med din gryta och gärna cachumber (recept finner du i eget inlägg här bredvid) och raita (indisk yoghurtsås) samt eventuellt en chutney.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Servera de nygräddade naan-bröden till en härlig indisk gryta, här har jag gjort min lammgryta med inspiration från rätten Bhuna Ghosht från New Delhi – en lammcurry med härliga aromatiska smaker. Receptet finner du i eget inlägg här bredvid.

Leave a Reply