Citruskokta rotfrukter

Vintergrönsaker med vinterfrukt – jag älskar att använda säsongsråvaror. Så här i midvintern är det inte så mycket bevänt med grönsaksdiskarna här uppe i norr, även om vi kan få tag på det mesta men som då transporterats från Afrika, Asien eller Sydamerika. Jag väljer hellre frysta haricots verts än de som rest hela vägen från Peru. Faktum är att de grönsaker som är fräschast mitt i vintern är rotfrukter, som man verkligen kan frossa i.

Här har jag valt kålrot, morötter och persiljerötter som kokats i en citrusbuljong med smak av citron, apelsin, clementin, citrongräs, limeblad, ingefära och schalottenlök tillsammans med grönsaksbuljong. De varma nykokta rotfrukterna marineras sedan i en lag på nypressad saft av samma citrusfrukter tillsammans med en god olivolja. Alltså både citruskokta och citrusmarinerade för extra smak och fräschör.

När det är dags att servera dem kan du antingen använda dem kalla eller snarare rumstempererade i en soppa eller till någon rätt eller som här servera dem som huvudtillbehöret till långsambakad torskrygg. Då värmer jag på dem i lite smör med en del av marinaden. Det fullständiga receptet på rätten finner du i eget inlägg här bredvid.

Här har jag valt morötter, persiljerötter och kålrot som är en alldeles underskattad rotfrukt tycker jag. Den piggas upp av citrusfrukterna och är vackert gul. Persiljerötter liknar palsternackor i smaken men en aning mildare. Man kan även tänka sig en annan favorit; majrova, men den kan vara svår att få tag på. I Paris kunde man gå och köpa den i knippen med färsk fin blast kvar – det har jag aldrig sett här i Sverige. Även majrovan är underskattad och mår också bra av en skjuts citron eller citrus.

Du behöver för 4 personer:

4 morötter, skalade och skurna i bitar

4 persiljerötter eller palsternackor, skalade och skurna i bitar

1/2 eller 1 kålrot, skalad och skuren i bitar eller kuber

1 liter vatten

2 tärningar god grönsaksbuljong (jag väljer en utan glutamat)

det finrivna skalet av en halv citron

det finrivna skalet av en halv apelsin

det finrivna skalet av en halv mandarin eller clementin

en schalottenlök, skalad och delad i två halvor

gärna en bit färsk ingefära, skalad och skivad

gärna en stjälk citrongräs, delad på längden och bankad på

Gör så här:

Koka upp vattnet med buljong och smaksättning. Under tiden skalar och skär du rotfrukterna i bitar eller kuber. Koka rotfrukterna i buljongen ca 10 minuter tills de precis mjuknat men inte kokar sönder. Sleva upp dem med en hålsil och spara buljongen – den är fantastiskt god att använda till soppa.

Lägg rotfruktsbitarna i en skål eller plastpåse och häll på saften och resten av det finrivna skalet av citrusfrukterna. Tillsätt även en skvätt god olivolja. Förslut påsen och se till att vända runt så att alla rotfrukter får marinad på sig. Hit kan du förbereda till och med någon dag i förväg. Tänk på att ta fram rotfrukterna i tid om du tänkte använda dem rumstempererade. Här har jag försiktigt värmt på dem i en panna med lite smör och flingsalt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas vinter-Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera