En röd skön soppa

En röd skön soppa – perfekt för januari, snabblagad också!

När jag i helgerna kokade rotfrukter att servera till torskrygg med beurre blanc sparade jag citrusbuljongen för att ha som bas till soppa. Jag lade i morötter, palsternackor, gulbetor och rödbetor och kryddade upp med riven ingefära och lite mer citron samt espelettechili. Det blev en vackert grön soppa som mixades och serverades med pocherat ägg vid ett tillfälle och med grillade ostsmörgåsar vid ett annat tillfälle.

Receptet på citrusbuljongen som innehåller finrivet skal samt saft av apelsin, clementin och citron samt schalottenlök, ingefära, lemongrass, limeleaves, vit- och svartpeppar samt en aning hela korianderfrön hittar du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan till höger.

Om du inte har en färdig buljong av något slag tar du bara buljongtärningar efter tillgång och smak; det fungerar även med kycklingbuljong.

Citrus ger fräschör till såväl buljongen, de citruskokade rotfrukterna som den efterföljande soppan när buljongen fått ännu mer smak av rotfrukterna.

Du behöver för 4 personer:

Drygt en liter god buljong, gärna en som du kokat grönsaker i

Rotfrukter efter tillgång och smak – jag använde morötter, palsternackor, gulbetor och rödbetor (man kan även tillsätta mer lök om man vill och även vitlök)

En bit ingefära, finriven att tillsätta mot slutet

pressad citron

kanske lite olivolja att ringla i

gärna espelette- eller annan chili, att tillsätta mot slutet

salt och peppar – jag tog örtsalt

Gör så här:

Häll grönsakerna i buljongen och låt dem koka tills de är helt mjuka. På slutet tillsätter du den smaksättning du valt såsom ingefära, citron, chili, salt och peppar. Lyft upp ifall det ligger citrongräs och limeblad i buljongen. Mixa grönsakerna med buljongen så du får en slät fin soppa. Häll tillbaka i kastrullen, smaka av. Servera med bröd och/eller pocherade ägg och lite olivolja.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera