Vaniljglass med lingonkolasås

Det är verkligen en härlig smakbrytning mellan den söta kolan, de syrligt beska lingonen och vaniljglassen.

Tjinuskisås är ett annat namn på denna kolasås som var mycket populär för några årtionden sedan. I sann retro-anda har jag här gjort min version. Vare sig du använder köpt eller hemslungad vaniljglass är det gott att servera glassen med något. Kolasås med lingon blir pricken över i – både syrligt och sött på samma gång. Kanske något för Alla Hjärtans-middagen med de vackra röda lingonen?

Vaniljglassen gör jag gärna på italienskt vis, utan ägg men med äkta vaniljstång i mjölk som värms för att både frigöra smakerna och lösa upp sockret. Lite glykos förbättrar konsistensen på glassen. När jag ändå gör vaniljglass gör jag gärna dubbel sats och har i en bytta i frysen att plocka fram av vid fler tillfällen.

Gör gärna vaniljglassen en dag innan den ska serveras så blir den ordentligt frusen, tag fram den ett litet tag innan servering och lägg gärna upp i skålar/kupor/fat som du kylt i frysen. Recept på klassisk vaniljglass som görs på bas av en crème anglaise (vaniljsås) finner du i eget inlägg på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på vaniljglass.

Hemslungad vaniljglass redo att läggas upp.

Du behöver för 4 personer:

Till vaniljglassen:

3 dl mjölk

1 1/2 dl socker, gärna råsocker

1/2 vaniljstång av god kvalitet, uppskuren på längden

1/2 dl glykos

2 1/2 – 3 dl grädde

Till lingonkolasåsen/tjinuskisåsen:

1 dl ljus sirap

knappt 1 dl socker, gärna finkornigt råsocker

2 dl grädde

1 paket frysta lingon (225 gram)

Vackrare i verkligheten – och väldigt gott!

Gör så här:

Glassen: Lägg mjölk, socker och den uppskurna vaniljstången i en kastrull och ställ över medelhög värme. Efter ett tag tillsätter du även glykosen. Passa så att den inte kokar över och rör om då och då. Sockret ska smälta och mjölken bara sjuda. Tag kastrullen från värmen och ställ åt sidan att kallan. Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och släng den. Tillsätt grädden, blanda. Jag brukar faktiskt köra smeten genom en sil innan jag häller den i glassmaskinen för att bli av med eventuella gräddklumpar. Men det får inte vara en så finmaskig sil att vaniljfröna inte kommer igenom, för de svarta små prickarna vittnar just om den äkta vaniljen i glassen. När smeten är väl kyld (förvara gärna i kylskåp ett tag) häller du den i glassmaskinen. Lägg den färdigslungade glassen i en plastbunke med lock och förvara i frysen till servering.

Lingonkolasåsen: Lägg socker, sirap och grädde i en kastrull och låt koka upp på medelhög värme, rör om då och då. Låt smeten koka tills den blir kolasimmig. Du kan testa genom att hälla iskallt vatten, gärna med isbitar, i ett glas och hälla lite sås över. Det tar ett tag att få den tjockare, och brukar synas genom att den blir just tjockare med stora bubblor när den kokar. Om du är nöjd med kolakonsistensen är den klar. Du kan förbereda hit och ställa åt sidan för att sedan värma strax innan servering. Tillsätt lingonen precis på slutet, rör om så att lingonen tinar och såsen fortfarande är varm. Tag kastrullen av värmen och servera direkt till din vaniljglass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*