Vaniljglass med varma hjortron

De varma hjortronen skedas över glassen precis innan servering.

En svensk klassiker – och alltid lika gott! Hjortron är en inte helt okomplicerad smak, de smakar inte något särskilt när de är färska råa, men när de mosas med socker till mylta eller kokas sylt på blir det en helt annan sak. Och just kombinationen med vanilj är mycket lyckad.

Jag brukar roa mig med att fundera ut smakkombinationer, gärna just med svåra saker som hjortron. Tror de skulle kunna fungera med kardemumma, men sedan har jag inte kommit så mycket längre – några tips?

En enkel och snabbt serverad efterrätt, särskilt om man har färdig glass i frysen – vare den hemslungad eller köpt.

Du behöver för 4 personer:

Hjortronsylt i den form du får tag på alternativt frysta hjortron som du antingen kokar upp med socker till angenäm smak eller rårör med lite socker tills det löst sig.

Till vaniljglassen:

3 dl mjölk (här duger inte lättmjölk)

1 1/2 dl socker, gärna råsocker

1/2 dl glykos (om du inte har det ökar du på sockret med motsvarande mängd)

1 vaniljstång av god kvalitet, uppskuren på längden

2 1/2 – 3 dl grädde

Gör så här:

Häll mjölk, socker och den uppskurna vaniljstången i en kastrull. Värm över medelhög värme medan du då och då rör om. Efter ett tag tillsätter du glykosen. Mjölken ska bara sjuda och sockret smälta. Ställ kastrullen åt sidan att svalna. Tillsätt grädden, ställ allt att bli riktigt kallt. Jag brukar sila av blandningen så att det inte är några klumpar av grädden i, men se till att silen inte är för finmaskig – de svarta vaniljprickarna vittnar om den äkta vaniljen. Häll blandningen i glassmaskinen. Lägg den färdiga glassen i en plastbytta med lock och förvara i frysen, det är bra att göra glassen en dag i förväg så att den stelnar ordentligt. Tag fram glassen ett litet tag innan servering.

Värm hjortronen i en kastrull så de blir uppvärmda men inte kokar. Skeda dem över glassen som du lagt upp i skålar eller couper. Servera direkt

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera