Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaniljglass med apelsinkaramell
Vaniljglass med citruskaramell

Citruskaramell, i form av citron, apelsin eller mandarin är som en extragod seg kolasås som kan serveras som här till glass eller i klickar till någon efterrätt. Den är lätt att göra och håller bra i kylen i en burk med lock. Man kan även smaksätta karamellen med andra saker, såsom nypon, hallon eller vad man känner för. Om du använder pulver som smaksättning behöver karamellen vara lösare än när du använder saft av citron eller som här apelsin.

Värm eventuellt upp karamellen lite innan servering ifall du förvarat den i kylen. På bilden har jag serverat karamellen kall över glassen.

Du behöver för ca 6 personer:

2 dl socker

3-4 msk nypressad apelsinsaft (jag använde blodapelsin som har ganska hög syra, men man kan tänkas tillsätta aning citron för att höja syran)

lite finrivet apelsinskal

ytterligare 1 msk apelsinsaft på slutet

3 msk rumsvarmt smör

Gör så här:

Lägg socker och citrussaft i en kastrull tillsammans med det finrivna skalet och låt koka tills du har fått en karamell. Tag kulprov eller mät temperaturen som ska vara ca 170-180 grader. Jag brukar nöja mig med hur konsistensen är eftersom jag inte vill att den ska bli för kola-aktig utan kunna hällas på den efterrätt jag vill servera den till. När såsen är klar tillsätter jag gärna lite färsk citrussaft för extra syra och smak. Förvara i en glasburk i kylen så håller den i många veckor. Ringla över vaniljglass – eller någon annan efterrätt. På bilden längst ner ser du den med tryfflig chokladkaka, vaniljglass och hinnfria apelsinklyftor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Citruskaramell – användbar till annat än glass

Leave a Reply