Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Platta maränger med blodapelsin & lakrits
En trevlig burk delikata platta maränger redo att serveras

Platta maränger har blivit lite av en specialitet i Katinkas Kitchen. När jag använder äggulor, till exempel till pasta carbonara, sparar jag äggvitorna och gör vid något senare tillfälle platta maränger som smaksätts med det man känner för. Eftersom det är säsong för blodapelsin använde jag det finrivna väl tvättade skalet från sådana tillsammans med lakritspulver som finns att köpa i välsorterade mataffärer. Servera till glass, annan efterrätt eller till kaffet efteråt.

Fördelen med platta maränger är dels att det går så fort att bara breda ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper och dels att äggvitorna inte behöver vara purfärska utan de kan kollapsa en aning – eftersom det ska vara platt. 🙂 De blir dessutom lättare att smaksätta på ytan. Andra förslag på smaksättningar: citronskal med eller utan lakritspulver, mandarinskal, hallonpulver, lingonpulver, svartavinbärspulver, passionsfruktspulver…

Marängerna är redo att skjutsas in i ugnen

Du behöver:

3 äggvitor, kylskåpskalla och helt utan något stänk av äggula (fettet i äggulan och fett över huvud taget gör att det inte går att vispa dem till något sånär fluffigt skum)

några droppar citronsaft

1 1/2 dl socker – vanligt vitt, finkornigt råsocker eller muscavadosocker

det finrivna skalet av 2 blodapelsiner

1-2 tsk lakritspulver

Gör så här:

Om du har en köksassistent är det här ett utmärkt jobb för den! En elvisp är också till god hjälp om du inte har väldigt starka armar som du vill träna. Lägg de kalla okontaminerade äggvitorna i den väl rengjorda bunken och börja vispa på lågt varvtal, tillsätt citronsaften men se till att det inte kommer med några kärnor. Tillsätt även sockret försiktigt lite i taget och öka visphstigheten. Låt det stå och vispa tills det blivit blankt och fluffigt.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt – eller snarare två, brukar behövas. Fördela marängsmeten på de två plåtarna och bred ut med en spatel så att den kommer ut i kanterna och blir så jämntjock som möjligt. Strö det finrivna apelsinskalet och lakritspulvret över. Ställ in plåtarna i ugnen på ca 110 grader och låt dem stå åtminstone 1 – 1 1/2 timme. De ska vara helt torra men inte ha tagit nämnvärd färg. Lyft försiktigt bakplåtspappren med marängerna av plåtarna, låt svalna innan du vänder dem upp och ner och försiktigt drar av bakplåtspappret. Bryt marängen i bitar och förvara dem torrt i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur. De håller några veckor.

Servera till glass, efterrätt eller som tilltugg till kaffet efter middagen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply