Love dessert

Det blir ju ännu snyggare med färska hallon..

Särskrivningen är inte bara typiskt engelsk utan även en blinkning till alla som älskar desserter, och på Alla Hjärtans Dag måste man väl peta i sig något form av kärleksfullt sött..

Och vad kan väl vara mer lämpligt att servera Alla Hjärtans Dag än en kärleksfullt hjärte-rosaröd hallonsorbet i gott sällskap med en ljuv chokladsorbet?

Du behöver till ca 6 personer (för det fall att du vill laga mer än två äter och du kanske vill bjuda på denna delikata efterrätt vid något annat tillfälle än Valentine – Alla hjärtans dag:

Till hallonsorbeten:

500 gram frysta hallon

knappt 2 dl socker

1 1/2 dl vatten

1/2 dl flytande glukos (bidrar till bra konsistens i sorbeten, motverkar iSight – kan ersättas med motsvarande mängd socker)

Till chokladsorbeten:

2 dl vatten

1 1/2 dl socker, gärna råsocker

200 gram mörk choklad av god kvalitet (viktigt här då glass serveras kall och det gäller att det är fin choklad som smälter vid kroppstemperatur)

1 dl kakao av likaledes god kvalitet (jag tar Valrhona)

en nypa havssalt eller himalayasalt för fin smakbrytning

Till servering:

färska hallon

ev. lite flingsalt och en god olivolja

Gör så här:

Hallonsorbeten: Lägg socker och vatten i en kastrull och låt långsamt koka upp och sjuda helt kort innan du tillsätter glykos och hallon. Låt koka upp igen så att hallonen precis har kokat, rör om då och då. Tag kastrullen av värmen. När hallonen svalnat lägger du dem i en bra mixer och mixar. Häll hallonpurén genom en finmaskig sil ner i en bunke eller litermått. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall innan du kör den i glassmaskinen. Lägg över den i bunke med lock som du förvarat i frysen innan så att sorbeten inte smälter. Ställ in i frysen och förvara den där till servering. Du kan med fördel göra iordning sorbeterna någon dag innan de ska serveras då nyslungade sorbeter kan smälta lite väl snabbt.

Chokladsorbeten: Hacka chokladen på en ren skärbräda med en vass kniv. Lägg vatten och socker med glykos i en kastrull och låt koka upp, låt sjuda helt kort innan du siktar i kakaon och rör ordentligt med en visp så att du får en slät sås. Tag kastrullen från värmen och lägg i den hackade chokladen, rör om tills chokladen smält. Häll genom en finmaskig sil ner i en bunke eller litermått för att tillse att du har en helt slät angenäm chokladsmet. Ställ blandningen att svalna helt i rumstemperatur. Om den här ställs i kylen riskerar den att bli så stel att du inte kan köra den i glassmaskinen. När blandningen svalnat helt häller du den i glassmaskinen. Gör som med hallonsorbeten; lägg i en bunke med lock som du gärna låtit stå i frysen så den är helt kall och sorbeten inte smälter. Förvara i frysen tills ett tag innan servering.

Montering och servering:

Sannolikt kommer hallonsorbeten att smälta lättare än chokladsorbeten så det kan vara en god idé att ta fram chokladsorbeten ett tag före hallonsorbeten. Lägg upp på fat eller i skålar som du gärna förvarat i frysen eller så kallt som möjligt innan uppläggning för att förhindra att sorbeten smälter vid uppläggningen.

Använd en bra glasskopa eller en sked – värm verktyget först i hett vatten, torka av med handduk och forma kulor eller vackra ägg och lägg upp på tallrikarna eller i skålarna. Dekorera om du vill med hallon och kanske en aning flingsalt på chokladsorbeten, gärna med någon droppe av en riktigt god och fruktig/mild olivolja för spännande smakbrytning som ger oanade kolanoter. Servera direkt.

Bon appétit önskas med kärleksfulla matglada hälsningar från Katinkas Valentine-Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera