Internationella kvinnodagen!

Jenny Lind på Djurgården har dekorerats med blommor över krinolinen – mycket vackert!

Denna dag har faktiskt firats i Sverige ända sedan 1912, och i dess ursprungsland Tyskland sedan 1910. Då FN höll sin första kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en kvinnodag vilket beslutades av FN:s generalförsamling tre år senare. I och med FN:s ”erkännande” upphörde också dagen att ha kommunistiska förtecken till att vara en opolitisk högtidstag till stöd för kvinnor världen över, med fokus på att motverka ojämlikhet.

Då vi i helgen var ute på Djurgården på morgonpromenad med hunden såg jag en skåpbil från Floristkompaniet och två florister som höll på att dekorera statyn av Jenny Lind på Djurgården. Just då kom solen fram mellan molnen och lyste så att statyn sken extra vackert med nejlikorna i röda nyanser. Floristerna berättade att man dekorerar kvinnliga statyer runt stan för att uppmärksamma kvinnodagen.

Jag har sett uppmaningar om att klä sig i röda kläder denna dag, och tänker att man kanske skulle kunna äta röd mat – det får därför nog bli pasta puttanesca ikväll, även om det brukar vara måndagssoppa och tisdagspasta. Soppan får vi ta senare i veckan.

En riktigt trevlig kvinnodag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*