Torskrygg med blomkålscrème, rostad prosciutto och citronsmör

Len blomkålsmousse med purjolök som ger den en vackert vårlig lindblomsgrön ton, serverad med rostad blomkål, bakad torskrygg, rostad prosciutto och brynt citronsmör

När skreien är i säsong är det såklart väldigt gott att använda den, men jag lagar gärna detta året om och då med vanlig torskrygg. Den lena blomkålscrèmen bryts av med smulad rostad knaprig prosciutto serverat med brynt smör smaksatt med finrivet citronskal och citronsaft. En festligt enkel rätt som fungerar lika bra till vardags som till fest!

Du behöver för 4 personer:

4 bitar torskrygg eller skrei

ett eller två blomkålshuvuden

2 schalottenlökar eller 1 purjolök

en rejäl klick smör samt olivolja att steka löken i

salt och peppar, gärna vitpeppar

1/2 – 1 dl grädde

1 tsk hela korianderfrön, mortlade

1 tsk hela fänkålsfrön, mortlade

ca 75 gram smör

det finrivna skalet och saften av 1/2 – 1 citron, väl tvättad

ev. en skvätt soja i smöret

3-4 skivor prosciutto som rostas i ugnen och smulas vid servering

Gör så här:

Torka av fisken och lägg bitarna i en ugnsfast form som du smort med olivolja eller smör. Ringla över eller pensla bitarna med olivolja. Krydda med mortlad koriander och fänkål samt salt och peppar. Ställ fisken åt sidan så länge.

Rosta prosciutton i ugnen genom att lägga skivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper, ställ in i ugnen på 150-175 grader. Låt dem steka tills de är knapriga men inte brända. Tag ut och låt svalna så kan de lätt smulas sedan till servering.

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten, häll av i ett durkslag. Under tiden som blomkålen kokas steker du löken i en rejäl klick smör med olja över medellåg värme så den blir helt mjuk utan att ta färg. Tillsätt gärna lite salt vid stekningen. Lägg i den mjukkokta blomkålen och häll på lite grädde. Krydda med salt och peppar, jag väljer här helst vitpeppar. Lägg allt i mixern och mixa helt slätt. Häll tillbaka i kastrullen, smaka av ifall du behöver mer kryddor och håll på låg värme fram till servering. Medan fisken bakas i ugnen som du värmt till 120-150 grader smälter du smöret och tillsätter skal och saft av citronen. Smaka av, kanske vill du ha lite fyllighet och sälta av några droppar soja. Fisken brukar vara klar efter cirka 15-20 minuter. Jag låter den gå upp till 45 grader innertemperatur, men det är ju en smaksak.

Lägg upp på tallrikar: en klick blomkålscrème, fisken, smulad prosciutto och toppa med citronsmöret. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera