Penne alla vodka

Det här är en riktig höjdare! Som Lisa Förare Winblad tillsammans med Malin Sandström skriver i deras eminenta bok Matmolekyler – kokbok för nyfikna (Ponto Pocket 2015) utvecklas fruktiga estrar när vodkan tillsätts tomaterna och även den lilla skvätten grädde förhöjer smakerna. Praktisk matkemi i sin prydo!

Ett klassiskt italienskt recept som är väl värt att pröva – klassiskt sedan 70- och 80-talet i vart fall, vad jag kunnat läsa mig till på italienska matsidor där dess ursprung hänförs till Bologna och en gästspelande kock från New York. En framgång blev det och nu återfinns rätten på många restauranger runt Italien, även där vi brukar vara i Abruzzo.

I ärlighetens namn tog det mig många år att pröva denna rätt, då namnet inte direkt lockade mig, men nu lagar jag den gärna och bjuder vänner och familj ur en stor generös kastrull eller keramikskål, med en fräsch sallad bredvid och gott vin i glasen. För italienarna är den företrädesvis primo piatto, vilket är som en andra (varm) förrätt eller första varma rätten i de klassiska flermålsmåltider de plägar bjuda.

Rätten går att göra i både en vegetarisk version eller för den som vill med lite pancetta eller bacon i, som verkar vara det mer ursprungliga receptet.

Du behöver för 4 personer:

1 gul lök, skalad och finhackad

ev. pancetta eller bacon, finstrimlad eller skuren i små tärningar

olivolja att steka löken och ev. bacon eller pancetta i

ev. 1 vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden som får koka med och avge lätt smak (ju längre söderut i Italien desto mer benägen är man att använda vitlöken)

1 burk krossade eller passerade tomater, jag använder helst Mutti – den som vill köper deras underbara cocktailtomater på burk eller hela tomater och hackar fint alternativt mixar innan det tillsätts

1-2 msk koncentrerad tomatpuré av god kvalitet

1-2 dl grädde, jag använder gärna laktosfri (vilket intressant nog numera är ganska lätt att hitta i Italien också)

1/2 dl vodka

ev. lite torkad chili (valfritt och återigen något jag tror att man ser ju längre söderut i Italien man kommer)

salt och peppar

1 paket penne rigate alternativt penette (små penne)

Gör så här:

Sätt på pastavattnet i en stor kastrull. Salta ganska rejält när vattnet väl kokat upp och det är dags att lägga i pastan. Men innan dess drar du igång såsen så den får puttra ihop och utveckla smakerna: Fräs löken i olivoljan på medellåg värme med lite salt så att den blir helt mjuk utan att ta färg och alla aromatiska smaker kommer fram. Har du valt att göra din sås med pancetta eller bacon fräser du även den. Lägg även i vitlökshalvorna att steka med. Tillsätt tomatpurén och fräs även den ett tag innan du tillsätter vodkan och låter den reducera hastigt innan du häller på tomaterna och chilin om du valt att ha den med. Låt puttra ihop, tillsätt grädden och låt puttra ytterligare, smaka av med salt och peppar. Tänk på att pastan kommer att mildra smakerna så det är en god idé att krydda på ganska ordentligt. Servera med din nykokta nyss avrunna pasta som du lägger i såsen och blandar runt. Servera!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera