Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vårdagjämning i pandemins tid
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Vårens skira grönska! Med den kommer även en mängd primörer, örter och vilda växter som kan användas i matlagningen!

Här i stan blåser det knappast några vårvindar friska. Visst är de friska men känns mer som isande kalla nordanvindar med några flingor snö som dalar ner ur det varierande molntäcket. Och för bara några dagar sedan blev det plötsligt alldeles hotfullt mörkt – och började hagla! Vintrigt aprilväder skulle man kunna säga. Men ljusare är det! Och nu blir alltså varje dag längre än varje natt – ända fram till vår magiska midsommar!

Ramslöksblommor – en av vårens alla delikatesser i naturen

Till helgen ställer vi fram klockan till sommartid som spär på känslan av ljus, i vart fall på kvällarna som i ett slag blir en timme ljusare medan morgnarna med samma kliv tillbaka blir aningens mörkare för ett litet tag innan ljuset vunnit större mark över nattens mörker. Det är inte svårt att tänka sig hur människor förr i tiden såg vårt ljus som magiskt.

Då vi kom hem till jul efter ett halvår i Paris var det just det obändiga kompakta mörkret som slog mig allra mest. När man bor här – även med en vecka eller två på sydligare breddgrader – vaggas man långsamt in i vintermörkret. Reser man däremot söderöver precis efter självaste midsommar för att dimpa åter inför midvintersolståndet blir känslan av mörker överväldigande och överraskande. På samma sätt fast omvänt upplever nog besökare från sydligare breddgrader vårt infernaliska sommarljus som har fått mer än en besökare att vanka som en vandrande vålnad i stället för att kunna sova.

Vår- och sommarljuset fascinerar mig och känns förtrollande, särskilt med den skira grönska och prunkande blomning som snart kommer – håll ut! I pandemins tider blir det särskilt påtagligt, då det lilla livet blivit det stora och vi lunkar på i våra bubblor. För mig innebär det mycket tänkande och planerande av middagar och nya rätter, en del testas redan nu och somligt får anstå tills vi kommit ur pandemins grepp. Att laga god mat och njuta med de man har nära känns rofyllt och kontemplativt. Jag hoppas att även du ska finna recept att inspireras av här på Katinkas Kitchen, medan vi kämpar på och hoppas på en ljusnande… åtminstone vår och sommar!

Jag älskar vårblomning!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Vårligt fräsch efterrätt med örtlag på len vaniljpannacotta med inkokt rabarber och mandelcrunch, dekorerat med ätbara blommor och blad

Leave a Reply