Rotfruktsgratäng

Gratängen serveras med örtstekt kyckling, broccoli och sallad

Snöregn och blåst, efter sol och vårvärme – aprilväder kallas det väl. Då kan det kanske smaka med en liten rotfruktsgratäng. Servera den som den är med en fräsch sallad eller med kyckling (på bilden örtstekta kycklinglårfiléer), kött eller fisk – kanske lite rökt eller ugnsbakad lax.

Tag de rotfrukter du gillar och har till hands – jag använde rotselleri, morötter, kålrot och lite lök. Det blir lite som rotmos fast i annan form. Det är även gott med persiljerötter eller palsternackor. Purjolök kan också vara gott att ha i, den passar bra med grädden och ger lite vårkänsla tycker jag. Som ni ser tog min gratäng lite väl mycket färg i ugnen, men god blev den. Om man vill kan man gärna ha en god ost i och på gratängen, såsom till exempel parmesan, västerbottenost eller liknande.

Rotselleri, kålrot och morot med gul lök och vitlök – se där en god rotfruktsgratäng

Du behöver för 4-6 personer:

ca 4 morötter

ca 1/2 rotselleri

1 kålrot

(ca 4 persiljerötter eller palsternackor)

ev. 1 gul lök eller 1 purjolök eller en blandning av de två

ev. 1-3 vitlöksklyftor

2-3 dl grädde

salt och peppar samt ev. lite örtkryddor om man vill

Gratängen är redo att skjutsas in i ugnen

Gör så här:

Skala rotfrukterna och löken. Rensa purjolöken, skär ett snitt längs med och skölj noga bort allt grus som brukar samlas mellan bladen. Skala även vitlöken och skär den i bitar som går att köra i vitlökspress. Skiva rotfrukterna tunt, jag använder färna en hushållsassistent för detta med det bladet som ger skivor. Smörj en ugnsfast form med smör eller olja. Varva skivorna av rotfrukterna och lite lök samt pressad vitlök. Salta och peppra även mellan varven. Fortsätt så med alla skivor, lök och vitlök. Häll på grädde så att det nästan når upp till toppen av rotfrukterna. Salta och peppra på ovansidan och lägg gärna på några klickar smör. Ställ formen i ugnen på ca 170 grader och låt den baka i närmare en timme. Drag ner värmen till 150 om gratängen börjar få för mycket färg. Du kan även lägga ett smörpapper, bakålptspapper eller liknande över för att skydda den medan den bakar klar. Servera din gratäng med de tillbehör du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*