Silviakyckling med pasta

En mycket snabblagad smakrik rätt – silviapasta!

Den här rätten borde rätteligen heta Salviakyckling, men sonen kallade av misstag örtkryddan salvia för silvia och dessutom har jag redan en salviakyckling publicerad här på Katinkas Kitchen, som består av hel kycklingfilé kryddad med salvia. Så var det klockrena namnet fött för denna utsökt goda pastarätt som sonen började laga.

Även om sonen helst äter sin silviakyckling med pasta går det lika bra att servera den som en gryta med ris, gärna med någon kokt grönsak bredvid såsom gröna bönor, sockerärtor, spenat eller broccoli. När vi serverar den som en pastasås ställer vi fram en stor skål sallad bredvid.

Silviapastan serverades med smörslungad bladspenat och en sallad bredvid

Du behöver för 4 personer:

600 gram kycklinglårfilé, skuren i mindre bitar

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade eller strimlade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

olivolja och en klick smör till stekningen

2 tsk torkad salvia

salt och nymald peppar

gärna en knivsudd cayenne eller annan finmalen torkad chili

2 dl vitt vin

2 dl grädde

3 msk kalvfond (ja, det blir fylligare och en fin smak med kalvfond här, även om kycklingfond också fungerar)

några droppar soya, jag väljer helst Kikkoman (men får inget betalt för att säga det)

gärna färska örter att toppa rätten med – jag tog körvel och persilja

pasta eller ris till servering liksom sallad och/eller kokta grönsaker

Gör så här:

Stek lök och vitlök i smör och olja över medellåg värme med lite salt tills löken är helt mjuk och kanske lite gyllene men inte tagit färg. På så vis får du fram lökens sötma och härliga aromer utan att ta fram beska. Tillsätt kycklingbitarna och fräs dem helt lätt samtidigt som du kryddar med salvia, peppar och salt samt lite chili. Tillsätt vinet och höj värmen så det puttrar ihop innan du tillsätter grädden samt buljong/fond och sänker värmen när det börjar sjuda. Smaka av med soja för sälta, fyllighet och umami. Låt såsen stå och koka ihop medan du kokar din pasta eller riset och gör iordning grönsakstillbehöret. Smaka av ifall du vill krydda upp såsen – tänk då på att stan tar en del smak så kryddläget bör vara ganska högt. Servera direkt med din nykokta al dente-pasta och grönsakerna.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera