Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vit kaffeglass
Vit kaffeglass, eller i vart fall gyllenbeige när man gör den på råsocker

Det här är en kaffeglass som är vit – eller i vart fall blir vit om man gör den på vitt socker. Nu gillar jag att hellre använda råsocker så då får glassen en lite beigare ton, men alls inte så mörk som en klassisk kaffeglass där man först brygger kaffe, eller ännu bättre en espresso, och har i glassmeten. I stället kokas bönorna med sockret och mjölken samt en bit vaniljstång – allt för att få en sammetslen ljuvlig kaffeglass som brukar uppskattas även av de som vanligtvis inte är så förtjusta i kaffe.

Du behöver för 6-8 personer:

3 dl mjölk

1 1/2 dl råsocker

1/2 dl flytande glykos (bidrar till att ge glassen en krämig fin konsistens)

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden

drygt 1 dl hela espressobönor av god kvalitet

2 dl grädde

När espressobönorna får sjuda upp med mjölken och vaniljen frigörs ljuvliga aromer

Gör så här:

Lägg mjölk, socker, glykos, espressobönor och den uppskurna vaniljstången i en kastrull och sätt över medelhög värme. Rör om då och då medan blandningen sjuder upp – men passa så att den vare sig kokar över eller hinner bli för varm. När mjölken precis börjar ryka tar du kastrullen från värmen. Låt stå cirka 15 minuter innan du tillsätter grädden och blandar. Sila av och låt blandningen svalna helt, men behåll gärna vaniljstången för extra smak om du vill. Ställ gärna sedan blandningen i kylen tills det är dags att hälla den i glassmaskinen.

Den här kaffeglassen är så god i sig själv att den inte behöver några tillbehör, tycker jag.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply