Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Våffeltest – Glutenfria eller glutenhaltiga
Laddat för våffeltest i Katinkas Kitchen!

Om du inte hann göra eller njuta våfflor på våffeldagen i torsdags kanske det kan bli våfflor till brunch eller eftermiddagskaffe nu i helgen? Gör gärna våffelsmeten själv! Det är inte så jobbigt och blir fantastiskt gott!

För några år sedan tog jag fram ett recept för glutenfria våfflor som vi tycker blir otroligt bra. Sedan finns ju de traditionella frasvåfflorna med vetemjöl, och då är Hirams gamla klassiska recept en stor favorit. Vi ställde till med våffeltest på självaste våffeldan då jag och barnen – eller snarare ungdomarna som de nu är – hade våffelbar runt vår avlånga köksö. Det blev en veritabel våffelfest! Resultatet blev att Hirams våfflor vann, men med mycket liten marginal.

Till vänster glutenfria våfflor på durra-, ris- och potatismjöl med bakpulver och till höger Hirams frasvåfflor på vetemjöl med jäst – båda såklart med äkta smör för såväl fras som smak!

Om vanliga glutenhaltiga frasvåfflor hade varit det glutenhaltiga alternativet hade de glutenfria vunnit och jämfört med såväl andra glutenfria våfflor som färdig våffelmix på paket vinner de med marginal konstaterade vi alla. Personligen är jag väldigt svag för den lätt nötiga smak som man får av durramjölet som ingår i mina glutenfria våfflor. Ungdomarna tyckte de nästan blev krispiga snarare än frasiga och trodde att de även skulle göra sig mycket bra med salt topping. Nu hade vi hemrörd drottningsylt samt ett experiment i form av havtornskräm som faktiskt inte var så tokig. Vaniljgrädde och lite extra socker med äkta vanilj för den som vill att strö över och det blev en härlig våffelprovning i våffelbaren.

Glutenfri våffla med vaniljgrädde och drottningsylt
Vaniljgrädde med havtornskräm

Recepten till både Hirams våfflor som faktiskt är gjorda med jäst, men alltså blir oslagbart bra samt receptet på mina glutenfria finner ni i egna inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger eller gå in i kategorin våfflor i kolumnen till höger. Och hör gärna av dig med synpunkter, kommentarer och tips!

Hirams frasvåffla i förgrunden och den glutenfria i bakgrunden

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Hirams frasvåfflor på vetemjöl med jäst – smeten ser lite annorlunda ut, men oj vad goda våfflorna blir!
Smeten till glutenfria våfflor på durramjöl, rismjöl och potatismjöl med bakpulver – den här smeten är lösare än Hirams men blir fantastiska, särskilt om man tänker på att de är glutenfria!

Leave a Reply