Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Påsk i pandemi
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Ett glas bubblande champagne till fördrink kan pigga upp denna pandemins påsk

Detta pandemins år blir påskfirandet väl inte som vanligt för någon. I vår familj brukar mina föräldrar bjuda till påsklunch med äggjakt i trädgården, äggmålning med rim och den klassiska inkokta laxen med min mors delikata sås (recept finns här på Katinkas Kitchen). Bordet dukas med dekorationer som jag, syskonen och barnbarnen gjort genom åren.

Firandet blir mindre i år, och jag har roat mig med att tänka ut en påskfin rätt på temat påsklamm 2,0 – en uppdaterad servering av lamm i form av ytterfilé med en örtig gremolata, med tillbehör i form av fräscha primörer i gult och grönt och vispat ljusgrönt ramslökssmör. Receptet kommer på söndag eftersom vi ska bjuda det till påskaftonsmiddag. Till förrätt blir det vit sparris med en beurre blanc och dillolja (en av de få gästerna är äggallergiker vilket utesluter Hollandaisesås). Till efterrätt har jag skapat en påskbakelse där tanken är att den ska vara vackert påskgul. Smakerna är passionsfrukt, mango och vit choklad. Receptet på den ser du i eget inlägg här bredvid, och även den kan göras äggfri även om vi föredrar när den görs på mandelfondantbotten.

Dukningen går i påskens färger gult och grönt, med inslag av gulorange. Jag älskar att duka med blommor och ljus och har här valt en lite annan dukning än jag brukar med de små vaserna som håller en blomma i varje och sprider sig likt ett vårfält över bordet.

Påskdagen blir det familjemiddag med kryddstarkare inslag, fast även här är färgtemat gult. Det blir majskycklingfiléer som vi skär ut själva (och kokar ljuvlig välgörande fond på skroven) som steks med citron och aromatiska kryddor samt gurkmeja. Till det en gyllengul chicken balti sås, vilket är en pakistansk rätt där kycklingen serveras i en gryta smaksatt med bland annat mango. Här serveras den trancherade kycklingen på en spegel av den gula såsen med ett dito gult pilaffris kokt med kardemumma. Haricots verts blir påskgrönt tillbehör. Till förrätt blir det vårfräscht grön sparris med brynt citronsmör och till efterrätt en dekonstruerad rabarberpaj. Den späda fina rabarbern bakas varsamt i ugn i en lag på råsocker och vanilj och serveras med kuber av mandelfondant samt ett vaniljskum. Receptet kommer självklart framöver, så välkommen igen och igen.

Jag hoppas att du finner påskinspiration och kan fira på trevligt sätt, trots pandemins alla restriktioner och önskar alla en riktigt Glad påsk!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Vackra vårblommor piggar alltid upp!

Leave a Reply