Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Päronkaka på brynt smör
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
När jag gjorde kakan hade jag för mycket mjöl, så den blev lite smulig – detta är korrigerat i receptet nedan!

Till den här kakan är det bra om man kan hitta syrliga päron. Jag har upptäckt att de päron man hittar i affärerna på senaste tiden tycks ha tappat i smak och blivit väldigt söta. Då blir det inte så spännande smaker i den här pajen som smakbrytningen med det syrliga. Man kan även ta ett gott äpple med fin syra, dock ej Granny Smith i det här fallet utan mer ett aromatiskt svenskt äpple av något slag. Kakan serveras som den är eller med en klick vispgrädde alternativt vaniljglass. På bilden ser du den serverad med lösvispad grädde smaksatt med en liten sked finkornigt råsocker och äkta vanilj som finns att köpa på burk.

Det är serverat!

Du behöver till en form med cirka 22-25 cm diameter:

250 gram smör (du kommer inte att använda hela mängden då en del evaporerar och en del fälls ut som fasta kristaller i botten av kastrullen när du bryner smöret)

3 ägg, delade i gulor och vitor

2 dl finkornigt råsocker (1 dl till att vispa äggulorna och 1 dl till att vispa äggvitorna)

1-2 tsk kardemumma, gärna nymald (jag har en pepparkvarn som är vigd åt kardemummakärnor – blir så mycket godare när den är nymald)

det finrivna skalet av 1 citron, väl tvättad och gärna ekologisk

1 tsk vaniljpulver av god kvalitet

gärna även ett kryddmått äkta vanilj (finns att köpa på burk – se bilden längst ner)

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl bakpulver

3-4 päron, skalade och skurna i bitar

saften från citronen att pressa över de skalade och uppskurna päronen

Päronkaka på G
Med mitt myckna mjöl blev grundsmeten inte så smidig som den sannolikt kommer att bli för dig – men god blev den!
Kakan är redo för ugnen

Gör så här:

Börja med att bryna smöret så det kan stå och svalna sedan. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull, ställ den över medelhög värme och låt den stå och först smälta, sedan puttra. Den kommer att puttra mer och mer och det kan skvätta lite över spisen men ha tålamod. Skak-snurra försiktigt kastrullen då och då. Efter ett tag känner du ljuvliga smörkolanoter och ser hur bubblorna i smöret bli mindre och mindre samtidigt som smöret får en mer gyllenbrun färg. Smöret ska inte bli bränt, tag kastrullen från värmen och ställ det i rumstemperatur att svalna medan du drar igång vispandet. Här behövs en elvisp. Börja med att lägga äggvitorna i en bunke som är absolut ren, minsta fett gör att äggvitorna inte blir till skum. Tillsätt några droppar citron och en liten nypa salt. Börja vispa på låg fart som du snart ökar. När du fått ett fint skum tillsätter du sockret lite i taget, så det hinner “smälta” och du får en blank fin maräng. Ställ den åt sidan och fortsätt direkt med visparna i den andra skålen där du lagt äggulor, den andra decilitern socker, mald kardemumma och finrivet citronskal samt vanilj. Vispa äggulorna även de först på lågt varvtal som du sedan ökar. Vispa i närmare tio minuter så du får ett ljusare fluff och sockret “smält” och inte är så kornigt. Blanda mjöl och bakpulver i ett halvlitermått eller en bunke. Nu tar du smöret och silar försiktigt ner det i ägguleblandningen, vispa eller blanda försiktigt (jag gör det med elvispen på lägsta fart) – du ska inte använda precis allt smöret utan lämna grumset i botten. Vänd/vispa försiktigt ner äggviteskummet och vänd/vispa försiktigt ner mjölet med bakpulvret. Blanda försiktigt så du får en jämn smet utan att du förlorar luften. Häll smeten i en form som du smort med rikligt med smör och gärna bröat med mandelmjöl. Skala och ta bort kärnhusen ur päronen, skiva dem ganska grovt och pressa citron över dem så de inte oxiderar och blir mörka. Tryck ner päronbitarna ordentligt i smeten så att du har ganska tätt med päron. Strö en sked socker över och eventuellt även lite mandelmjöl. Baka i ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter. Kontrollera med en sticka att smeten stelnat så att kakan är torr i mitten. Tag ut kakan, låt den svalna en aning (eller helt) och servera med det tillbehör du valt.

Kakan just kommen ur ugnen

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Vaniljfrön på burk – mycket praktiskt och gott i grädde, kakor och annat

Leave a Reply