Citronkaka på brynt smör med bär

En perfekt kaka till påsk, på sommaren eller när som helst faktiskt – lättlagad, fräsch och god. Dekorera med färska bär och blommor efter tillgång och smak, jag tar gärna penséer och blommor från kryddväxter som timjan, citronmelissblad och en blandning av färska bär.

Just den här kakan tycker jag om att göra och ta med till kollegor eftersom den är så lätt att göra och blir vacker – jag dekorerar den på plats på jobbet.

Du behöver till en form på ca 25 cm i diameter:

3 ägg

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

200 gram smör (du använder inte riktigt allt då en del försvinner när det bryns)

det finrivna skalet samt saften från 1-2 citroner

lite drygt 2 dl vetemjöl eller glutenfritt mjöl

Gör så här:

Börja med att lägga smöret i en kastrull som du ställer över medelhög värme, låt smöret smälta och stå och puttra medan du då och då skakar om kastrullen. Det kommer att skvätta lite, så ta gärna på ett förkläde. När bubblorna sakta blir mindre och mindre och ljudet avtar får du stå och passa noga – smöret ska precis börja bryna så det doftar nötigt kolaaktigt gott utan att det bränns. Drag av kastrullen från värmen och ställ det att svalna.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker, till en början försiktigt med låg hastighet på elvispen som du vartefter ökar. När du fått ett ljusgult fluffigt skum tillsätter du det helt avsvalnade smöret samt citronskal och -saft. Sist siktar du i mjölet och blandar försiktigt med en spatel så att du inte har några klumpar kvar men smeten behåller sin fluffighet. Häll smeten i pajformen som du smort med smör. Grädda i ugnen i ca 150-170 grader beroende på hur kraftfull din ugn är. Om du som jag har en effektiv varmluftsugn räcker den lägre temperaturen. Passa den då också så att kakan inte går för länge i ugnen, efter cirka 15 minuter är den klar. Den ska vara lättkladdig inuti och alltså inte torr. Tag ut pajen och låt den svalna helt innan du dekorerar med färska bär och blommor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera