Enchiladas Verdes

Enchiladas verdes är något av det godaste jag vet!

Det här är en typsikt äkt-mexikansk rätt som jag tidigare bara smakat i Mexiko. Det är också den rätt jag minns allra bäst från mina besök i Mexiko. Nu har jag givit mig på att försöka laga den själv, och blev ganska nöjd med resultatet. Gästerna bad om receptet så här kommer det.

Svårigheten ligger mest i att få tag på tomatillos, som inte är gröna tomater utan en egen liten frukt eller grönsak som påminner om en korsning mellan physalis och gröna tomater. De ser ut ungefär som gröna tomater men har ett pappersliknande skal omkring sig i stil med physalis. Tillsammans med vitlök, lök, koriander, chili och lime blir det en oemotståndlig salsa som kan ätas till nachos eller grillad kyckling – eller i denna rätt som gratineras i ugn. Det blir lite som en mexikansk variant av de italienska pastarören cannelloni, fast med helt otroliga smaker. Då jag inte hittade tomatillos köpte jag färdig salsa på tomatillos som jag förstärkte smak- och färgmässigt genom att mixa den med ett gäng färsk koriander, grön chili, limejuice, vitlök och salt.

Mexikansk mat är sällan alltför stark, utan kännetecknas mer av att den är väldigt aromatisk, full av härliga smaker. Du kan lätt förbereda dina enchiladas för att sedan gratinera dem när gästerna anlänt och servera dem rykande varma med en fräsch sallad.

Kycklingen redo för grillning

Till fördrinken bjöd jag på nylagad guacamole med nachos. Recept på guacamole finner du i eget inlägg är bredvid eller sök i sökrutan uppe till höger.

I Mexiko använder man oftast kyckling som kokats länge i en smakrik buljong med lök och vitlök tills köttet blir trådigt och delas i små bitar för att användas som fyllning. Jag valde att använda kycklinglårfiléer som jag marinerade lätt och sedan grillade i ugn varefter de strimlades innan de lades i tortillas som fyllning med en klick salsa – resten av salsan hälls över och toppas med ost. I Mexiko vill jag minnas att det var en sorts färskost med lite syrlig smak som brukade användas. Jag tog en hård chèvre (chèvrette) som finrivdes och ströddes över tillsammans med ringlad crème fraîche uppblandad med en skvätt grädde. Man kan också tänka sig att blanda ricotta eller liknande med smulad fetaost.

Du behöver för 4 personer:

8 stora tortillas (majs, blandat majs och vetemjöl eller bara vetemjöl)

800 gram kycklinglårfiléer, avtorkade

chilipulver – gärna både ancho och chipotle

salt och nymald svartpeppar

pressad saft av ca 10 limefrukter

2 gröna färska chilifrukter

4-5 vitlöksklyftor

50 gram färsk koriander

1/2 tsk grön tabasco

1/4 tsk salt

några tag på pepparkvarnen

1 dl crème fraîche

en skvätt grädde

riven hård getost, typ chèvrette

färska korianderblad att dekorera med vid servering

Jag lägger gärna lite sås över kycklingen inne i enchiladasarna också för att få det extra saftigt.

Gör så här:

Lägg kycklingfiléerna i en bunke, tillsätt kryddor och lime samt salt och peppar, blanda runt och lägg upp kycklingfiléerna på ett ugnsgaller som du lägger över en djup ugnsplåt. Grilla kycklingen i ugnen men se till att ta den precis när den blir klar så att den inte blir torr den ska in i ugnen igen ett varm inrullade i tortillan till enchiladas.

Häll tomatillosalsa i en mixer tillsammans med pressad lime, färsk koriander, grön chili, vitlök, grön tabasco, salt och peppar. Mixa och smaka av – kanske vill du förstärka med något?

Tag fram tortillas, strimla den grillade kycklingen och lägg strimlad grillad kyckling på tortillas, lägg gärna även på lite av såsen (se bilden), rulla ihop och lägg i en smord ugnsfast form (se bilden). När du lagt alla dina enchiladas i formen häller du den gröna salsan över och toppar med ost och crème fraîche. Hit kan du förbereda för att sedan grädda helt snabbt i ca 15 minuter precis innan servering. Strö gärna över färsk koriander precis innan servering. Servera med en fräsch sallad.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera