Tortilla, grillad kyckling & mangosalsa

En otroligt snabblagad rätt – perfekt för fredagkvällen eller annars när du vill äta något både lättlagat, fräscht och gott. Med hetta, syra, sötma har du här underbara mexikanska smaker.

Kycklingen kan du grilla i ugnen eller på grill eller steka i panna alternativt baka i ugnen. Den får sin härliga smak av bland annat chili, lime och vitlök. Har du hel kyckling skär du bara strimlor av den. Jag använder gärna lårfiléer som jag tycker blir saftiga och goda, men hade här hela kycklingbröstfiléer.

Den som vill kan servera sötpotatis rostad i klyftor i ugnen till eller ris. Krydda sötpotatisen med det finrivna skalet av limen och något gott chilipulver du har hemma, typ chipotle, ancho, Espelette eller chiliflakes.

Du behöver för 4 personer:

4 kycklingbröstfiléer eller ett stort paket kycklinglårfiléer (Det borde räcka med 600 gram för fyra personer, men brukar gå åt mer än man tror, så jag gör alltid extra mycket och blir glad om det blir goda rester kvar)

Till marinaden:

3-4 msk olivolja

saft av det finstrimlade skalet av en lime

1/2 tsk chilipulver (jag tog chipotle och Espelette)

en rejäl nypa salt

svartpeppar, nymald

lite torkad oregano

1 kryddmått spiskummin

gärna 1 kryddmått malda korianderfrön

ev. lite hackad färsk koriander alternativt persilja

1/2 tsk paprikapulver, gärna rökt

Till servering:

Tortillabröd, lätt värmda i ugnen på slutet av när du gräddar eller grillar kycklingen

en god salsa – jag gjorde mangosalsa:

2 färska mogna mango

1 röd chili, skuren på längden först och urkärnad – därefter hackad

1 grön chili, skuren på längden först och urkärnad – därefter hackad

saft av 2-3 limefrukter (smaka av, kanske vill du ha mer!)

en rejäl nypa salt (Smaka av!)

Gärna någon god tomatbaserad salsa du kan ringla över vid servering, jag använde Chipotlesalsa (se bilden)

Den grillade kycklingen på tortillabröd med sallad, mangosalsa, chipotlesalsa och grön salsa – underbara mexikanska smaker!

Gör så här:

Lägg de avtorkade kycklingbitarna och alla ingredienser till marinaden i en bunke, blanda ordentligt så att alla kycklingbitar täcks av marinaden. Man kan också blanda marinaden i bunken först och sedan lägga i de avtorkade kycklingbitarna. Lägg upp kycklingen på ett ugnsgaller som du ställt över en ugnsplåt. Eller så har du kvar dem i bunken och tar fram den till grillen när den fått perfekt glöd att grilla på.

Under tiden gör du salsan: skala och skär mangon i små bitar, knappt en cm stora, lägg i en skål och tillsätt den hackade chilin, salt och limejuice. Blanda runt, smaka av – kanske mera chili, salt eller lime? Ställ skålen åt sidan till servering.

Precis när kycklingen är klar värmer du tortillabröden i ugnen och lägger fram dem på en bricka, skärbräda eller ett fat. Strimla kycklingen på en skärbräda och ställ fram salladen och mangosalsan och kanske om du har en annan salsa också att ringla över. Servera direkt. Låt gästerna lägga en tortilla på sina tallrikar först, därpå sallad, kyckling, mangosalsa och kanske annan salsa över. Sätt er och ät och njut av de underbara smakerna.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera