Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Katinkas Mexican Kitchen – en skakig start
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Mitt nya kök – Katinkas Mexican Kitchen!

Så har vi då landat in i vår nya tillvaro: Mexico City! Sju månader framåt kommer jag att arbeta som ambassadråd för ekonomiska- och handelsfrågor på Sveriges ambassad här i CDMX (Ciudad de Mexico) som det heter på spanska.

Plaza de la Independencia med El Ángel de la Independencia, downtown Mexico City

En vecka har gått sedan ankomst – och såväl jordbävning som ösregn med översvämningar i vissa delar av stan samt otroligt mycket inläsningsjobb har präglat veckan. Jordbävningen rapporterades det om även i Sverige, och den var ovanligt stark men som tur är en bit härifrån, nära Acapulco. Ovana som vi är vid jordbävningar fattade vi faktiskt inte först vad det var; vi trodde det var vinden som tilltog rejält i ösregnet, kanske till och med en tromb..?! Jag gick fram till fönstret och drog ner rullgardinen – helt ovetandes om att gå fram till fönster gör man absolut inte vid jordbävningar, de kan ju splittras! Faktum är att vi först trodde det var inbrottsförsök när vi hörde en smäll, som antagligen var transformatorn på gatan utanför. När vi såg taklamporna pendla friskt utan att känna någon vind insåg vi att det var jordbävning!

Senare sade de att det var 7,1 på Richterskalan..

Men hörde ni inte alarmet innan, frågade alla efteråt. Nej, svarade vi – innan vi insåg att vi hört det, stängt av TV:n för att lyssna på det konstiga ljudet för att bara tro att det var ett av alla larm i de muromgärdade husen i det välbeställda område där vi bor. Vi fortsatte titta på den mexikanska TV-serien Los Cuervos på Netflix innan dörrar, fönster och allt började skaka rejält.

Vi har lärt oss ett och annat, utöver att inte gå fram till fönster och att känna igen “alarme sismica”: att ha en väska packad med förnödenheter vid ytterdörren, vi har skaffat ficklampor med batterier, första hjälpen-kit – och att när det om två månader är dags att lämna den här bostaden vill vi nog inte som vi tidigare trodde flytta ner på stan, utan bor gärna kvar upp i kullarna med den stabila granitgrunden.

Ett element från ambassaden hjälper en aning mot kylan och fukten

Kullarna, ja – själva stan ligger på ca 2300 meters höjd och vi befinner oss på 2400 meter över havet! Det känns, framför allt i början på andfåddheten men även på att det är otroligt mycket kallare än vi trott. Snedpackning således, som får åtgärdas med inköp eller ytterligare väska i samband med hemfärd.

Huaraches heter den här rätten, här i en “enkel” variant med bara frijoles refritos (kokta och stekta bönor i en pasta), ost och salsa – i vanliga fall brukar det vara köttbitar eller kyckling ovanpå

Men maten, då? undrar vän av ordning – detta är ju en matblogg! Jo, vi har den otroliga lyxen att ha hushållerska under en del av dagarna och njuter hennes otroligt vällagade och välsmakande mat, när vi inte går på restaurang. Jovisst har jag lagat lite pasta och frittata men faktiskt inte mer än så. Fantastiskt kul att smaka alla aromatiska rätter, för mexikansk mat är just oftast mer aromatisk än väldigt stark. Och deras frukostar är magiska! Huveos rancheros, huevos divorciadas (med två olika salsor), huvens revueltos, tacos, quesadillas, chilaquiles… Recepten kommer självklart framöver – här får ni hålla tillgodo med en del av fotona. Idag ska vi njuta av tostadas med kyckling och salsa samt en mustig soppa som Rita lagade i fredags och vi inte orkade i fredags efter riklig lunch och ej heller under lördagen efter att ha ätit den största grilltallrik jag sett på en uruguaysk-mexikansk restaurang. Framöver får det nog bli mer soppor och sallader för formens och hälsans skull.

Huevos divorciados, med två ljuvliga hemgjorda salvor som vår otroligt duktiga hushållerska gjort

En riktigt trevlig söndag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas nya Mexican Kitchen!

Skriv gärna kommentarer eller mail med tips, frågor etc. – och välkommen igen och igen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply