Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Día de la Independencia
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Idag är det Mexicos självständighetsdag, el día de la independencia. Den börjar firas aftonen innan med festande, god mat och dryck. Fast såhär i Covidtider får folk inte träffas som de brukar och de vanliga folksamlingarna på Zócalon och den stora Plazan framför Palacio Nacional är avstängda – helt folktomt! Enligt traditionen talar kl. 23.00 Presidenten varefter El Grito tar vid – det betyder ordagrant “Skriket” då folkets känslor för sitt land luftas högljutt med viva en massa viktiga personer, viva självständigheten, viva en massa andra saker med slutklämmen “Viva México!”. Det TV-sänds, som tur är. Och till min oförställda glädje sänds det just från salarna i Palacio Nacional där jag var i förrgår vid ackrediteringsceremonin för nya ambassadörer då bland annat den svenska ambassadören överlämnade sina kreditivbrev – La Ceremoni de Cartas Credenciales – och vi fick chans att utbyta några ord med såväl presidenten som utrikesministern som också närvarade i bakgrunden, liksom undertecknad. Tänk att lilla jag har spankulerat i just de här vackra salarna som hyst mången stor statsman genom åren. De nedre delarna av det enorma palatset grundades redan före Conquistadorernas tid, och byggdes på av just dem. Det översta våningsplanet huserar också de världsberömda muralmålningarna av nationalikonen Diego Rivera som skildrar Mexicos färgstarka historia. Vi fick en mycket uppskattad specialvisning av dem, ni ser några av bilderna här.

Vi firade aftonen på restaurang med vänner som bor i landet, restaurangen var tom men vår stämning på topp. Traditionsenligt tog männen varsin tequlita, liten tequila, som serverades med ett litet glas li

mejuice, ett litet glas kryddad tomatjuice samt tequilaglaset – symboliserandes den mexikanska flaggan.

Idag på självaste självständighetsdagen är alla lediga från jobbet, inklusive vi på svenska ambassaden. Efter en intensiv start på min vistelse i detta spännande land känns det skönt att få en dag för lite vila och vi ser fram emot att gå ut och äta lunch på restaurang som en god vän därhemma som bott många år i Mexico City varmt rekommenderar. Får se om den håller samma kvalitet idag som när han var här. Jag sprang upp på taket för ett tag sedan för att söka fånga formationen av militärhelikoptrar som jag missade när de flög över då de var på väg till dagens militärparad där ambassadörerna närvarar, men inte så många fler på grund av pandemin.

En riktigt trevlig kväll därhemma tillönskar jag alla med vänliga mexikanska hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmailcom

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply