Mexikanska tacos!

Hemgjorda tacos med kyckling på sallad med hackade tomater, riven mexicansk ost samt salsa verde – underbart gott!
Tacos med guacamole, stekt kött dekorerade med friterade potatisstrimlor och örter – serveras med chilihet salsa

Nu ska vi prata allvar – om tacos! De tacos som ni äter där hemma är faktiskt inte mexikanska, de kallas här för ”Gringo-tacos” och är rakt av amerikanarnas version i halvfabrikatform av tacos. De är goda, javisst – men vänta tills du smakat äktmexikanska tacos! De kan fyllas med i stort sett vad som helst; kött (inte köttfärs), svamp, grönsaker, fisk eller nopales som är kaktus (ja, de gröna platta kaktusbladen från samma kaktus som ger kaktusfrukt) med eller utan ost och äts med någon god salsa – pico de gallo (färsk salsa på tomater, lök, chili och koriander), röd eller grön salsa. Den gröna salsan har jag skrivit om tidigare, det är min favorit, den görs på något som liknar gröna tomater men är en egen frukt, tomatillo, men här verkar de mest kallas för tomate medan våra ”vanliga” röda tomater här kallas för jítomate. Lätt förvirrande, jag säger ofta fel.

Tacos med ost, marinerat kött samt poblanochili (nästan som paprika)

Förutom fyllningen är ytterligare en stor skillnad mellan mexikanska tacos och amerikanska att de amerikanska läggs i hårda färdigböjda skal medan de mexikanska läggs i mjuka små tortillas av majsmjöl. Den som vill använder tortillas av vetemjöl, men pröva för all del gärna äktmexikanska tacos nästa fredagsmys – jag tror ni kommer att gilla det!

Tostadas med krabbröra och annat gott, små friterade tortillas som toppas med godsaker

Apropå de som fylls med svamp tänker jag att man därhemma kan göra underbara varianter nu på hösten, kanske med lite riven västerbottenost och strimlad salladslök. Endast fantasin sätter gränser – så sätt igång och skapa i ditt kök. Här ser du bilder på några olika tacos vi njutit hittills, mer kommer framöver för att inte tala om när jag kommer hem och börjar experimentera mera.

Tacos med kött (ja, de är faktiskt oftast med kött av något slag), lök, poblano (en grön paprikaliknande chilifrukt) samt grön het salsa med avocadobitar

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera