Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Jul i vårt hus…
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Den största av julstjärnorna jag shoppade loss på i Xochimilco, en stadsdel med handelsträdgårdar, pryder vår balkong som julrött utropstecken!

Jul och jul, ja – här i Mexico är det inte helt lätt att få till julstämning och den där vanliga julkänslan, även om juldekorationerna är många och glittriga med granar(!) överallt, även färska (ofta kanadensiska) till salu! Det blir lite av kortslutning i min hjärna när det doftar gran samtidigt som solen gassar och det är över 20 grader i skuggan. Eftersom Mexico City ligger på närmare 2500 meter över havet är det stora skillnader mellan natt- och dagstemperaturer, och nu den senaste veckan har vi till och med haft 26 grader på dagen.

Julstjärnor gånger två!

Njuter jul gör vi dock, i år med köttbullar av varierande slag – såväl svenska som två sorters mexikanska; på kycklingfärs i salsa verde och på nötkött i salsa roja med chipotle- och andra chilisorter. Influgna prinskorvar och rökt lax, som sonen tagit med sig och pepparkakor prydde också julbordet – i gott sällskap av ensalada de nopales, som är kaktus (de gröna kaktusbladen) i strimlor som kokats och serveras i en tomat-lök-vinägrett samt andra härliga grönsaker.

Och vårt mexikanska hem är prytt med julstjärnor – både den lysande svenska varianten som hänger i alla fönster (som jag släpat med mig hit) och en massa plantor i olika färger som ju har sitt ursprung just i det här landet.

Där hemma har vi förstått att man på många ställen i år får njuta vit jul, till och med i Skåne. Från oss alla önskar vi er alla en riktigt härlig och god jul!

En av våra få juldekorationer i år – en julkaktus från en marknad i stan

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Ingen glögg, utan juldrinken Negroni!
Julstjärnor i fönstren ser man inte ofta här, de tycks väcka förundran och förtjusning

Leave a Reply