Enkla äkta tacos du kan göra hemma

Här är det en vetetortilla som toppats med frijoles, flankstek i strimlor samt guacamole – enkelt och gott!

I ett tidigare inlägg skrev jag om tacos, äkta mexikanska tacos, alltså inte den texmex-variant som man oftast ser hemma. Till nästa tacofredag rekommenderar jag att du testar följande påtagligt enkla recept för en mer autentisk upplevelse.

Du köper färdiga tacos, vilket de flesta mexikaner gör också även om många föredrar de som kommer nygjorda direkt från marknaden i en prydlig hög inlindad i tyg. Välj mellan vete- eller majstortillas. Min mexikanska kusin överraskade oss nyligen med att ta med vetetortillas när han skulle bjuda på snabba tacos, och förklarade att det var den nordamerikanska stilen.

I tillägg till de tacos du valt rekommenderar jag flankstek. Här i Mexico har man en styckdetalj som heter arrangera, som för mig liknar flankstek men är lite tunnare. Den marineras i olja med salt, peppar, vitlök (den som vill tar vitlökspulver, som min kusin gjorde – snabba tacos var ordet) samt gärna mald chipotlechili samt anchochili.

I en stor bunke gör du en massa guacamole, receptet publicerades igår här på Katinkas Kitchen. Den som vill kan även strimla sallad till och gärna ställa fram en skål med korianderblad att toppa sin taco med. Lime är också gott att pressa över. Vill man göra det ännu enklare hoppar man över guacamolen och köper en färdig salsa av något gott slag, det finns ett märke som heter Stone Kitchen tror jag som har en riktigt god Chipotlesalsa. Om du väljer färdig salsa rekommenderar jag sallad och kanske lite uppskuren tomat tillsammans med korianderbladen. Färdiga frivoles refritos, omstakat bönor – mexikanarnas stapelmat som serveras ofta och till mycket, kan också köpas färdig och bres på botten av tacon.

Chipotlechilin har en löätt rökig smak medan anchochilin har en något sötare rund smak, båda är väldigt goda att krydda köttet med, tillsammans med ganska mycket salt. Mängden chili kan såklart utökas om du gillar hettan, och det aromatiska som den kommer med! Faktum är att i Mexico är maten ofta mer aromatisk än het. Hetta tillsätter man vid servering med salsa om man vill, eller inlagd habanero och lök i en annan slags salsa.

Stark grön salsa på jalapeños, gul lök, vitlök samt avokado är gott att ha på för extra hetta.

Du behöver för 6 personer:

600-800 gram flankstek, beroende på hur hungriga ni är

några vitlöksklyftor, skalade och pressade

1-2 kryddmått mald chipotlechili (finns att köpa på burk)

1-2 kryddmått mald anchochili (finns att köpa på burk)

salt och nymald svartpeppar

olja av valfritt slag – mexikanarna använder majsolja eller sojaolja, medan jag går mer åt Medelhavet med olivolja

Gör så här:

Stek köttet på hög värme i en riktigt bra stekpanna så att det får fin stekyta, vänd och stek, drag ner temperaturen en aning och låt steka klart till den stektemperatur du vill ha – medium, blodigt, väl stekt.. Låt köttet vila ett tag innan du skivar upp det i ganska tunna strimlor. Medan köttet vilar värmer du tortillas i en torr stekpanna och langar ut till gästerna som redan har en stor bunke guacamole på bordet samt eventuell salsa, sallad och koriander. Ställ även fram en skärbräda eller fat med det strimlade köttet och låt gästerna göra sina egna tacos. Lägg på kött, toppa med guacamole eller salsa och koriander, rulla ihop och se till att hålla bortre kanten stängd medan du äter. Det sägs att en mexikan direkt kan se ifall man är mexikansk eller ej på hur man håller sin taco. Njut och servera något gott att dricka till, i Mexico är det ofta whisky, tequila eller mezcal alternativt öl. Jag tycker mycket om att göra lemonada på pressad lime med mineralvatten, för den som vill med sockerlag eller socker.

Buon provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*