Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Achiote – en yucatansk ingrediens
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

Achiote är en slags kryddpasta som görs av en speciell ingrediens som heter anato eller annatto som kommer från ett träd som heter Bixa orellana eller annatto-trädet. Dess frukter är lätt lurv-taggiga med intensivt röda frön inuti. Dessa frön mals tillsammans med chili, kryddor, salt, lök och vitlök till en pasta som man sedan använder i matlagningen. Ofta blandas achioten med saften från bittra/sura apelsiner “Naranjas agrias” som har grönt skal och likaledes är en specialitet från Yucatán-halvön. Denna marinad används till kyckling, fisk eller fläskkött och utgör grunden för den berömda cochinita pibil, som är ett speciellt fläskkött som äts på Yucatan i tortillas, som tacos.

Om du har turen att få tag på achiote kan jag varmt rekommendera att göra en marinad och tillaga kyckling, fisk eller fläsk i denna härligt aromatiska och färggranna marinad. Servera med ris och kanske tortillas samt valfria grönsaker. Scrolla neråt för fler bilder!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Marinaden hälls över kycklingen som marineras i ett dygn i kylskåpet.
Surapeslinerna vi köpte med från Yucatán-halvön i början av året pressas och blandas med achiote-pastan, lök och vitlök samt salt och peppar till en alldeles ljuvlig marinad full av härliga smaker!

Leave a Reply