Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Hittepå-pasta
Categories: VARMT VÄLKOMMEN

I brist på annat namn får denna rätt namn av att jag just hittade på den i all hast när jag snabbt fick tänka om då en av ingredienserna till det jag tänkt laga var härsken. Det receptet publicerade jag härom dagen, ett recept inspirerat av en rätt vi fick på en fenomenal restaurang i Florens för några år sedan, innan pandemin. När jag nu inte längre kunde göra Ndujasåsen tog jag basen till parmesansåsen och kompletterade med vitt vin och lagrad chèvre, kryddade upp med en aning Espelettechili och peppar och vände ner nykokt linguine in detta varefter det toppades med svart stenbitsrom, vårlök och en skiva citron. Lyckat och uppskattat. Vi åt rätten som förrätt men den fungerar också som huvudrätt, gärna med en sallad eller några grönsaker bredvid.

Du behöver för 6 personer till förrätt eller 4 personer till huvudrätt:

500 gram linguine av god kvalitet

1 1/2 dl grädde

1 1/2 dl vitt vin

1-2 vitlöksklyftor, skalade och delade på längden

1/2 kryddmått Espelettechili eller 1/4 kryddmått Cayennepeppar

nymald peppar

ca 2 dl riven vällagrad parmesan

ca 1 – 1 1/2 dl riven lagrad chèvre (eller om du hellre vill använda en färskare chèvreost

Några stjälkar vårlök, väl sköljd och tvättad och därefter strimlad

en skiva citron per servering

1 burk svart stenbitsrom

Toppa gärna med ramslökssalt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Lägg vinet i en kastrull och koka ihop en aning innan du häller i grädden och låter det koka tillsammans med vitlöksklyftorna. Tvätta och skär upp vårlöken. Riv osten på den fina delen av rivjärnet. Vänd ner osten i såsen, rör runt så att osten smälter. Man kan mixa såsen med en stavmixer. Den som vill ha mindre vitlökssmak lyfter upp vitlöksklyftorna innan mixningen. Koka pastan i rikligt med saltat vatten så att den är al dente, med en viss kärna. Sila av pastan. Lägg pastan i ostsåsen, blanda runt så att all pasta täcks av såsen. Lägg upp på tallrikar, toppa med vårlök, ett ägg av stenbitsrom och en skiva citron. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

wwwkatinkaskitchen.com

Leave a Reply