Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Sauce verte till grillat
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
En krämig sauce verte med crème fraîche, majonnäs, örter, vitlök, sardeller och citron eller vinäger – en otroligt god sås till mycket!

Sauce verte på franska eller salsa verde på italienska och spanska betyder helt sonika grön sås och är beteckningen på en uppsjö varianter från främst det medelhavska köket där huvudingrediensen är örter, ofta med vitlök och ibland även med sardeller och/eller kapris. Någon syra brukar också ingå i form av citron eller en god vinäger såsom vitvins-, sherry- eller champagnevinäger. Det hela fylls ut av antingen en god olja, gärna olivolja eller som i det här fallet crème fraîche och majonnäs. Såsen är mycket god till kokta eller grillade grönsaker, grillat kött eller fisk eller helt enkelt en bit stekt kött, kyckling eller fisk. Jag serverade såsen till örtstekt kyckling och nykokt mandelpotatis. För lite extra hetta hade jag även i lite grön färsk chili.

Du behöver till ca 4 personer:

1 1/2 dl crème fraîche, jag väljer laktosfri

drygt 1 dl god majonnäs – här instämmer jag i något jag såg att Catharina König säger, nämligen att hon föredrar Hellmans majonnäs på burk – men den som vill slår självfallet sin egen majonnäs

ca 4 sardellfiléer i olja, fint hackade

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

färska örter efter tillgång och smak – jag tog basilika, körvel och koriander

1/2 dl färsk bladspenat för extra grön vacker färg (kan uteslutas)

1/2 pressad citron

1 tsk sherryvinäger

några tag på pepparkvarnen

en nypa salt (smaka av då även sardellerna ger sälta)

ev. chili – färsk eller torkad

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en hög bunke och mixa med mixerstav. Om du inte har någon mixerstav hackar du sardellfiléerna extra fint och pressar eller mosar vitlöken samt finhackar örterna innan du blandar ihop allt. Smaka av med syra, peppar, sälta och eventuellt chili. Ställ åt sidan så att smakerna blandas alternativt låt den stå i kylen under lock eller plast i några timmar till servering. Tag då gärna fram såsen ett tag innan så den hinner bli en aning mindre iskall för att smakerna ska blomma ut. Servera med din mat.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskichen.com

Leave a Reply