Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kaffeglass romkokta körsbär & chokladsås
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Färdigt för servering – dekorerat med ätbara blommor, citronmelissblad samt rostad vit choklad, man kan även ta rostad riven mandelmassa

En glasscoupe är alltid festligt, här med romkokta körsbär i botten, en kula hemgjord len vit kaffeglass och toppat med den chokladsås jag lagat sedan jag var liten. Om du gör körbären och glassen i förväg, liksom chokladsåsen är det en rätt som går mycket snabbt och lätt att servera, och som brukar uppskattas mycket.

Du behöver för 6 -8 personer:

Till de romkokta körsbären:

2 paket frysta körsbär

1/2 dl råsocker

1/2 dl rom med god smak (maken tycker bäst om Strohrom – alkoholen kokas bort!)

Till den vita kaffeglassen:

2 1/2 dl mjölk

1 – 1 1/2 dl socker

1/2 – 1 dl glykos (beroende på mängden socker – glykos ger bra konsistens till glassen)

1 dl hela espressobönor

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden

Till chokladsåsen:

1 1/2 dl kakao av god kvalitet, jag använder Valrhona

1 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1/2 dl sirap

ett kryddmått vaniljfrön (finns på burk)

2 dl grädde

en nypa havssalt

Gör så här:

Börja gärna med glassen: lägg kaffebönorna tillsammans med socker, glykos, vaniljstång och mjölk i en tjockbottnad kasta och låt sjuda upp. Precis när det börjar sjuda och sockret löst sig helt tar du kastrullen av värmen och låter det hela stå och svalna. Sila av kaffebönor och vaniljstång, skrapa ur vaniljen ur stången och lägg i blandningen. Tillsätt grädden, blanda och ställ kallt tills det är dags att köra glassmeten i glassmaskinen. Lägg den färdigköpta glassen i en bunke med lock i frysen så att den håller sig kall fram till servering men tänk på att ta fram den ett litet tag innan servering och ställ den i kylen så att den får rätt temperatur och konsistens.

Gör körsbärskompotten: Lägg de frysta körsbären med socker och rom samt en gnutta vanilj i en kastrull, låt koka upp och låt koka ett tag – rör om då och då. När körsbären börjat koka sönder och vätskan kokat in en del ställer du körsbären att svalna. Du kan hälla dem i en bunke eller skål med lock och förvara i kylen, de håller ganska länge.

Gör chokladsåsen: Lägg alla ingredienser i en kastrull, det bästa är att sikta ner kakaon så att det inte blir klumpar. Rör med en visp samtidigt som du hettar upp såsen och låter den småsjuda försiktigt under omrörning tills den tjocknar. Tag kastrullen av värmen.

Vid servering: Lägg romkokta körsbär i botten av vackra skålar, lägg på en kula glass och toppa med chokladsås. Servera direkt.

Buon apetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply