Katinkas Kitchen goes Italy!

Middag med utsikt!

Något oförhappandes hamnade vi i Italien, igen! Efter den underbara resan till Venedig, med fantastiskt besök på Venedigbiennalen som för oss båda var en ny och angenäm upplevelse, trodde vi inte att vi redan nu skulle befinna oss åter i Italien. Denna gång en aning söderöver, men på samma sida vid det Adriatiska Havet. Vi fick på ett sent skede erbjudande om att hyra vänners hus då det stod ledigt en vecka, och nappade raskt på att vara i Medelhavsk värme bland olivträd med det azurblå havet nedanför, dopp i svalkande pool och ljumt hav, genuin italiensk mat och lugnet!

De flesta kvällar äter vi faktiskt på någon lokal restaurang, men ibland blir det middag hemma i huset med den vidunderliga 270-gradiga utsikten över havet i kvällsljuset. Till exempel denna snabblagade pasta med en sås på solmogna tomater, babyzucchini, tonfisk, vitlök, silverlök och en massa örter från trädgården, inklusive lagerblad från busken som blivit lagerträd över åren.

Den pasta som blir över passar utmärkt att äta kall till lunch som sallad, gärna med några salladsblad och/eller ruccola och en extra slatt olivolja.

Härliga ingredienser, vitlök och lök bryns i olivolja

Du behöver för ca 4 personer:

1 kg solmogna tomater eller 2 burkar tomater på burk av god kvalitet (jag använder Mutti)

ca 1-2 msk tomatpuré av god kvalitet (även här väljer jag Mutti)

1 silverlök, skalad och finhackad

4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1-2 små zucchinis, skurna i bitar

1-2 burkar tonfisk

örter, gärna färska hackade – jag tog rosmarin, salvia, oregano och basilika

1 vegetabilisk buljongtärning

rikligt med olivolja att steka i

det finrivna skalet av 1/2 citron alternativt en olivolja med citron (vi använder den lokala från olivbonden bredvid, som också plockar oliverna här på tomten)

kapris inlagd i salt, ca 3-4 msk, blötlagda, sköljda och därefter hackade

salt och peppar

500 gram pasta av god kvalitet efter tycke och smak – vi använde mezze maniche (betyder halv ärm, och är en ganska vanlig sort i de här trakterna)

Gör så här:

Sätt på vatten till pastan i en stor kastrull.

Fräs lök och vitlök i olivolja på ganska låg värme så att löken mjuknar helt och milda aromer frigörs utan att löken bränns. Tillsätt zucchinin, låt steka ett litet tag, höj värmen och tillsätt tomatpurén. Låt den steka en aning innan du häller på resten av tomaterna. Tillsätt även buljongtärningen och sockret samt en hel del av de hackade örterna, basilikan kan du däremot vänta med till strax innan servering. Låt såsen puttra över låg värme, tillsätt kaprisen och basilikan.

Koka pastan al dente, skölj av den och häll den i pastasåsen, blanda runt och servera direkt, gärna med citronolivolja och lite extra salt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Italian Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera