Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillat i sommarvärmen
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Grillad stek med Insalata Caprese och örtsalsa – så enkelt, så gott!

Även om vi ofta äter på små italienska restauranger här i Abruzzo är det också skönt att stanna hemma och njuta av utsikten över havet, fågelkvittret och hur ljuset ändras från rosa till blålila i solnedgången över bergen som reflekteras över havet nedanför oss. Då vi var inne i den närmaste lilla staden Lanciano köpte vi grönsaker och kött, finfina stekar att lägga på grillen.

Köttbitarna kryddades helt enkelt med rosmarin och salvia från trädgården, peppar och salt från vingården vi besökte innan vi kom till huset – smaksatt med örter från bergen och det lokala vinet Montepulciano d’Abruzzo. Till det grillade köttet en salsa på samma örter, vitlök, citronskal och olivolja samt en insalata Caprese, en tomat- och mozzarellasallad med färsk basilika. Otroligt enkelt och otroligt gott! Till drack vi såklart just en Montepulcano d’Abruzzo.

Middag med utsikt! De äggformade lamporna är en typisk italiensk designgrej, de växlar färg sakta men säkert

Du behöver för 4 personer:

varsin bit kött efter tillgång och smak – vi tog varsin stek med benet kvar vilket gör att köttet inte genomsteks lika lätt på grillen

färska örter såsom rosmarin och salvia, hackade

salt och peppar

Till salsan:

en rejäl näve färska örter – vi tog rosmarin, salvia och basilika

1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade samt därefter mosade med knivskaftet

det finrivna skalet av en citron

en nypa salt

en god mild olivolja, gärna även en med citronsmak

Till Insalata Caprese:

ca 500 gram cocktailtomater, delade i halvor

2 mozzarella, iturivna för hand

färsk basilika, strimlad

salt och peppar

Insalata Caprese är ett av de kulinariska exemplen där ett plus ett blir – tre..! Otroligt att det kan bli så gott av de här ingredienserna!
En salsa full av härliga smaker från färska örter, vitlök, citron och olivolja – perfekt till allt grillat

Gör så här:

Börja med att starta grillen så att den hinner bli riktigt fin och glödande innan du lägger på köttet, vilket brukar ta lite tid. Under tiden den går från brinnande till perfekt glöd förbereder du allt:

Krydda köttet, ställ det åt sidan. Gör salsan: finhacka vitlöken, mosa den mot skärbrädan tillsammans med lite salt som gör att den mosas lättare, mosa med knivbladet och lägg den krossade vitlöken i en skål. Hacka örterna och tillsätt dem, salta och peppra, riv i citronskalet, tillsätt olja och blanda runt. Smaka av, ställ sedan åt sidan. För tomat-mozzarellasalladen: Lägg de delade cockatiltomaterna i en bunke tillsammans med den iturivna mozzarellan – genom att riva den i stället för att skära den suger den upp oljan och tomatsaften och smakerna blandas bättre, så här har jag lärt mig att italienarna gör. Krydda med salt och peppar och ganska rikligt med färsk basilika. Ringla över en god mild olivolja, blanda runt.

Grilla köttet och servera med tillbehören.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Italian Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply