Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Örtig salsa till allt grillat
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
En salsa full av Medelhavssmaker med örter, citronskal, vitlök och olivolja i ljuv förening

Den här salsan som jag gjorde i Italien passar till allt grillat – kyckling, fisk, kött, grönsaker. Den är lätt att göra, med fräscha smaker av örter och citron. Maria Borelius skulle ha sagt att den är full av antioxidanter dessutom! Tag de örter du har tillgång till, vi hade rosmarin, timjan, salvia och basilika. Persilja, körvel och citrontimjan är andra goda alternativ liksom dragon, särskilt till fisk. Tillsammans med vitlök och citronskal samt ljuvlig olivolja blir det en härlig smakblandning som piffar upp det mesta. Om man vill kan man även ha i lite torkade chiliflakes för en aning hetta.

Här serverades salsan med grillad stek och Insalata Caprese på cocktailtomater, mozzarella di bufflar och färsk basilika

Du behöver för 4 personer:

En rejäl näve färska örter – rosmarin, timjan, salvia, basilika, persilja, körvel…

2-3 vitlöksklyftor, skalade, finhackade och mosade med knivbladet mot skärbrädan med en nypa salt

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad och gärna ekologisk

en nypa salt av god kvalitet

ev. en nypa örtsalt

nymald peppar (jag tog blandpeppar – vit, svart och rosé)

ca 1-2 dl olivolja, jag tar gärna halva mängden olivolja med citron och andra halvan en god mild olivolja

Gör så här:

Finhacka vitlöken och krossa den mot skärbrädan med knivbladet tillsammans med lite salt – detta gör att den mosas lättare. Det här är ett knep jag lärt mig av italienarna, det ger en mildare vitlökssmak än om man pressar den i vitlökspress och lär ska ha något att göra med svavelföreningarna som finns i vitlöken som inte frigörs lika lätt vid mildare hantering. Lägg vitlöken i en skål tillsammans med de hackade örterna och det finrivna citronskalet. Salta och peppra och tillsätt olivolja, blanda runt och ställ åt sidan medan du tillagar resten till din grillmiddag. Servera med salsan.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Middag med utsikt – och den goda salsan

Leave a Reply